Harissa

Ostra pasta harissa z czerwonej papryki i chili.

Harissa

Składniki:

  • 3 pieczone papryki ze słoika
  • 6 suszonych papryczek chili
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 6 świeżych liści mięty
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego

Przygotowanie:

Papryczki chili włóż do miseczki z zimną wodą i namaczaj przez 20 minut.

Rozgrzej patelnie i wrzuć nasiona kminu i kolendry, podgrzewaj je na średnim ogniu przez 1-2 minuty, aż uwolnią aromaty.

Przełóż wszystkie składniki do blendera i wymieszaj, aż uzyskasz gęstą pastę.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ

  

Jedna myśl nt. „Harissa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *