Ostra pasta harissa z czerwonej papryki i chili.
Harissa
Składniki:
- 3 pieczone papryki ze słoika
- 6 suszonych papryczek chili
- 4 łyżki wody
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- ½ łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- 6 świeżych liści mięty
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
Przygotowanie:
Papryczki chili włóż do miseczki z zimną wodą i namaczaj przez 20 minut.
Rozgrzej patelnie i wrzuć nasiona kminu i kolendry, podgrzewaj je na średnim ogniu przez 1-2 minuty, aż uwolnią aromaty.
Przełóż wszystkie składniki do blendera i wymieszaj, aż uzyskasz gęstą pastę.
Muszę w końcu się przemóc i zrobić taką domową harissę. Twoja wygląda obłędnie!