Bardzo lubię golonki i nigdy nie robiłam ich sama. Dotychczas najlepsze golonki jadłam u mojej teściowej, z fasolką i grochem, pierwsza klasa. W poszukiwaniu przepisu na balijską zupę z sambalem, natrafiłam właśnie na poniższy przepis. Myślę sobie, czemu nie. Czas najwyższy samemu zrobić golonkę !
Składniki :
- 2 duże golonki
- 8 szalotek
- 1 puszka pomidorów z puszki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- ½ startej białej rzodkwi
- 1 marchew, starta
- duża garść świeżych liści szpinaku
- 1 czerwona papryczka chili, drobno pokrojona
- 1 łyżka sambal oelek
- 1 łyżka kurkumy
- ½ łyżki czarnego pieprzu
- 1 łyżka nasion kolendry, zmiażdżonych
- 1 szklanka wywaru z kurczaka (przepis)
- garść solonych orzeszków
- do przybrania: świeża kolendra, biały sezam
Przygotowanie:
Gotujemy golonki w osolonej wodzie przez 45 minut lub dopóki będą miękkie.
W tym czasie w garnku, na rozgrzanej oliwie podsmażamy szalotki przez około 5 minut lub dopóki zaczną brązowieć. Dodajemy wtedy resztę składników oprócz wywaru i pomidorów i smażymy wszystko około 5 minut, często mieszając. Po tym czasie dodajemy wywar i pomidory. Dusimy na małym ogniu, bez przykrywki około 10-15 minut. Dodajemy golonki . Jeżeli sos zrobił się za gęsty, to dodajemy więcej wywaru. Całość przykrywamy i dusimy jeszcze około 10 minut. Golonki powinny być miękkie, aby mięso same odchodziło od kości.
NASI KEBULI (4 porcje)
Składniki :
- 2 szklanki ryżu
- 2 nasiona kardamonu, zgniecione
- 3-4 ząbków czosnku
- 1 laska cynamonu, w całości
- 2 cm trawy cytrynowej
- 1 cebula drobno pokrojona
- ½ pęczku dymki, drobno pokrojonej
- 1 okrąg ananasa, drobno pokrojony
- 4 goździki
- 1 łyżka suszonek kolendry
- ½ łyżeczki zmielonego kminku
- ½ łyżeczki gałki muszktałowej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W dużym garnku, że szczelną przykrywką nagrzewamy olej. Smażymy cebulę aż zmięknie. Dodajemy pozostałe składniki oprócz ryżu i smażymy około 2-3 minut. Dodajemy ryż i smażymy, aż stanie się przezroczysty. Zalewamy 2 szklankami wody lub wywaru i przykrywamy pokrywką. Gotujemy tak długo, dopóki ryż wsiąknie całą wodę i dostawiamy na 15 minut, cały czas bez podnoszenia przykrywki. Po 15 minutach, gotowy ryż mieszamy widelcem, aby stał się bardziej sypki. Przed podaniem wyciągamy trawę cytrynową i laskę cynamonu.
Oszołomiło mnie, to musi byc rewelacyjne:)
Jestem pod wrazeniem! zdjecia wygladaja jak z menu jakies restauracji!! PySznosc
mmmm uwielbiam kuchnię Balijską:) kiedy byłam na Bali ( tęsknie za tą przepiękną, gorącą wyspą, mówię wam… nikt tego nie zrozumie dopóki sam tam nie pojedzie)na wakacjach nie chciałam nic innego jeść jak tylko dania i przysmaki tubylcze… pamiętam że raz jadłam suchą wędzoną rybę (nie wyobrażacie sobie JAK sucha była… wyglądała jak brązowa wata cukrowa…)z przyprawami i ryżem zawiniętą w papierowym rożku. kupiliśmy ten przysmak kiedy jechaliśmy przez góry w budce przy poboczu:) Pamiętam zapach duriana kiedy przejeżdżało się obok stoiska i auto wypełniał jego smród:D Było Cudownie:)