Gnocchi gratin i przerwa

Gnocchi gratin to pyszna i prosta i szybka zapiekanka, która zadowoli niejedno, nawet wybredne, podniebienie. Do jej przygotowania możecie wykorzystać własne, sprawdzone przepisy na sos pomidorowy, klopsiki i gnocchi, lub oczywiście skorzystać z przepisów zamieszczonych na blogu. W nagłej potrzebie składniki można również po prostu kupić gotowe. Zapiekanka doskonale smakuje w towarzystwie lekkiego stołowego czerwonego wina.

Tym wpisem żegnam się z Wami na jakiś czas. Moja obecna sytuacja nie pozwala mi poświęcić tyle czasu na pisanie bloga, ile bym chciała. Mam nadzieje, że wrócę tu szybciej niż myślę :)

Składniki :

  • 300g klopsików wieprzowych (przepis tutaj)
  • 350g sosu pomidorowego (przepis tutaj)
  • ½ kg gnocchi (przepis poniżej, można również kupić gotowe)
  • 125g sera mozzarella
  • świeża bazylia

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180ºC.

W dużym, żaroodpornym naczyniu na dnie układamy ugotowane klopsiki i gnocchi, które zalewamy sosem pomidorowym.

Ser mozzarella kroimy na mniejsze kawałki i układamy na wierzchu.

Pieczemy przez 15 minut lub aż ser zacznie bąblować. Wyjmujemy z piekarnika i hojnie posypujemy świeżą bazylią. Podajemy z mieszanką sałat. Smacznego :)

Tradycyjne gnocchi

Składniki :

  • ½ kg ugotowanych, ciepłych ziemniaków
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany

Przygotowanie:

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, sól i śmietanę. Wyrabiamy dokładnie ciasto, aby nie miało żadnych grudek. Ciasto rolujemy w długi wałek i tniemy na 2cm kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.

9 myśli nt. „Gnocchi gratin i przerwa”

  1. Moniko, mam nadzieję że wrócisz, że to nie przerwa na zawsze [zdarzają się takie blogi]. Poukładaj sobie wszystko i przychodź. Masz bardzo charakterystycznego bloga, będę czekać.

  2. Bardzo fajne danie. Polaczenie klopsikow i "kopytek" w jednym sosie i na dodatek zrobienie z tego, czegos w rodzju zapiekanki bardzo udane.

    Ja rowniez czekam z niecierpliwoscia na Twoj powrot. Lubie Twoje szalenstwa w kuchni.

  3. Napewno pyszna jest ta zapiekanka. Będzie mi brakowało Twoich propozycji więc będę tu czasami zaglądała w nadziei że wrócisz kiedy będziesz mogła:)
    Pozdrawiam ciepło i ściskam:)

  4. Oj wracaj szybko, bo przepisy pyszne i zaglądam tu regularnie… a teraz nie będzie co robić…

    Pozdrowienia

  5. Dziekuje bardzo za mile slowa. Mam nadzieje, ze do regularnego pisania szybko powroce, tymczasem, okazjolnalnie, na pewno pojawią sie nowe wpisy :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *