Gnocchi gratin to pyszna i prosta i szybka zapiekanka, która zadowoli niejedno, nawet wybredne, podniebienie. Do jej przygotowania możecie wykorzystać własne, sprawdzone przepisy na sos pomidorowy, klopsiki i gnocchi, lub oczywiście skorzystać z przepisów zamieszczonych na blogu. W nagłej potrzebie składniki można również po prostu kupić gotowe. Zapiekanka doskonale smakuje w towarzystwie lekkiego stołowego czerwonego wina.
Tym wpisem żegnam się z Wami na jakiś czas. Moja obecna sytuacja nie pozwala mi poświęcić tyle czasu na pisanie bloga, ile bym chciała. Mam nadzieje, że wrócę tu szybciej niż myślę :)
Składniki :
- 300g klopsików wieprzowych (przepis tutaj)
- 350g sosu pomidorowego (przepis tutaj)
- ½ kg gnocchi (przepis poniżej, można również kupić gotowe)
- 125g sera mozzarella
- świeża bazylia
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC.
W dużym, żaroodpornym naczyniu na dnie układamy ugotowane klopsiki i gnocchi, które zalewamy sosem pomidorowym.
Ser mozzarella kroimy na mniejsze kawałki i układamy na wierzchu.
Pieczemy przez 15 minut lub aż ser zacznie bąblować. Wyjmujemy z piekarnika i hojnie posypujemy świeżą bazylią. Podajemy z mieszanką sałat. Smacznego :)
Tradycyjne gnocchi
Składniki :
- ½ kg ugotowanych, ciepłych ziemniaków
- 1 ½ szklanki mąki
- 1 łyżeczki soli
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
Przygotowanie:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, sól i śmietanę. Wyrabiamy dokładnie ciasto, aby nie miało żadnych grudek. Ciasto rolujemy w długi wałek i tniemy na 2cm kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.
Jak ja lubię zapiekanki, mniam! I oczywiście trzymam kciuki za szybki powrót.
Moniko, mam nadzieję że wrócisz, że to nie przerwa na zawsze [zdarzają się takie blogi]. Poukładaj sobie wszystko i przychodź. Masz bardzo charakterystycznego bloga, będę czekać.
Bardzo fajne danie. Polaczenie klopsikow i "kopytek" w jednym sosie i na dodatek zrobienie z tego, czegos w rodzju zapiekanki bardzo udane.
Ja rowniez czekam z niecierpliwoscia na Twoj powrot. Lubie Twoje szalenstwa w kuchni.
Napewno pyszna jest ta zapiekanka. Będzie mi brakowało Twoich propozycji więc będę tu czasami zaglądała w nadziei że wrócisz kiedy będziesz mogła:)
Pozdrawiam ciepło i ściskam:)
Oj wracaj szybko, bo przepisy pyszne i zaglądam tu regularnie… a teraz nie będzie co robić…
Pozdrowienia
Dziekuje bardzo za mile slowa. Mam nadzieje, ze do regularnego pisania szybko powroce, tymczasem, okazjolnalnie, na pewno pojawią sie nowe wpisy :)
Wróć z wpisami za jakiś czas, czasem potrzebna jest mała przerwa…żeby uporządkować inne sprawy…inni przestali oczekiwać itd. ;) Twój blog jest bardzo profesjonalny!
http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Zapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com/
Pozdrawiamy:)
[…] sery, wieprzowinka, ziemniaki Tagged: gnocchi, gnocchi gratin, zapiekanka z mozzarella Monikucha online […]