Gazpacho shooters

Gazpacho to klasyczny hiszpański chłodnik na bazie pomidorów, bardzo popularny nie tylko w Andaluzji, z której się wywodzi, ale również Portugalii i w Ameryce Południowej.  Przedstawiam gazpacho w wersji nieznacznie odbiegające od klasycznej, w której zamiast surowych warzyw, wykorzystałam pieczone pomidory i paprykę, a  chłodnik podałam w indywidualnych kieliszkach na szybkie orzeźwienie ;)

Składniki :

  • 1 zielony ogórek, pokrojony w drobną kostkę, bez pestek, ze skórką
  • ¼ zielonego ogórka, pokrojonego w słupki, do ozdoby
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 4 pomidory
  • 1 czerwona cebula, drobno pokrojona
  • 4 nieobrane ząbki czosnku
  • 3 szklanki soku pomidorowego
  • ¼ szklanki octu winnego
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • ½ łyżki soli
  • 1 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczki suszonego tymianku
  • ¼ szklanki świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka tabasco

 Przygotowanie:

 Nagrzewamy piekarnik do 230ºC.

 Paprykę kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki.

Na dużej blaszce układamy ćwiartki papryki i czosnek. Pieczemy w piekarniku 15 minut, dodajemy pomidory i pieczemy kolejne 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Ostudzone papryki i pomidory obieramy ze skórki i przekładamy do blendera razem z 1 pokrojonym ogórkiem, czerwoną cebulą i wyciśniętym czosnkiem. Dodajemy sok pomidorowy, ocet, oliwę z oliwek, przyprawiamy solą, pieprzem tymiankiem, bazylią, tabasco i dokładnie mieszamy na wysokich obrotach, aż wszystkie składniki połączą się w krem. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Gazpacho jest tym lepsze im dłużej stoi w lodówce :)

Podajemy w kieliszkach w jednym słupkiem zielonego ogórka :)

Jeżeli zdecydujemy się podać gazpacho w tradycyjny sposób, w salaterkach, zachowujemy po 2 łyżki drobno pokrojonego ogórka i cebuli, którymi przyozdabiamy salaterki.

12 myśli nt. „Gazpacho shooters”

  1. Uwielbiam gazpacho! W Twoim wydaniu wygląda fantastycznie i z pewnością tak właśnie smakuje! Gratulacje za aranżację:) Pzdr Aniado

  2. Pysznie u Ciebie. :-)Uwielbiamy gazpacho, też piekę do niego warzywa. Sposób podania bardzo do mnie przemawia. :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *