Frittata z kurczakiem, ciecierzycą i ziemniakami


Frittata to świetna propozycja na śniadanie lub lunch, którą możemy zasadniczo zrobić ze wszystkim, na co mamy w danym momencie ochotę lub znajdziemy w lodówce. Oprócz obecności jajek, nie ma tu żadnych reguł, możemy dodać mięso, ser, warzywa czy rybę. Ja dodałam ziemniaki i wyszło znakomicie. Jedliśmy również z makaronem spaghetti i co ciekawe najlepiej smakowało na drugi dzień i to na zimno :)
Składniki : (4-6 osób)

  • 3-4 ugotowane, młode ziemniaki pokrojone kostkę
  • ¾ cebuli
  • 5 jaj
  • ½ puszki kukurydzy
  • 1 pomidor
  • 1 puszka ciecierzycy
  • ½ szklanki świeżo pokrojonej kolendry
  • 1 pierś kurczaka, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • ½  łyżeczki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulkę, aż się zeszkli. Dodajemy kurczaka i smażymy aż zbrązowieje. Dodajemy ziemniaki, kukurydzę, kolendrę i ciecierzyce i wszystko mieszamy.
W misce miksujemy jajka z dodatkiem garam masala, papryką, ostrą papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Wylewamy miksturę na patelnię, na wierzchu układamy pokrojonego w plasterki pomidora i smażymy na średnim ogniu około 5-8 minut. Gdy spód się zetnie i zbrązowieje przekładamy patelnie do piekarnika i pieczemy, aż góra się zetnie i lekko zbrązowieje.
Przekładamy na talerz i kroimy na kawałki. Smacznego :)

    

7 myśli nt. „Frittata z kurczakiem, ciecierzycą i ziemniakami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *