Francuski chlebek serowo-cebulowy


Kolejna próba z domowym pieczywem i myślę, że najbardziej udana. Mimo,że chlebek wyszedł mi  płaski, w smaku okazał się zdecydowanie najlepszy i miał bardzo smaczną chrupiącą skórkę. W ogóle samodzielne przygotowanie i pieczenie chleba w domu ma w sobie coś magicznego, zapach roznoszący sie po domu jest fantastyczny, świetnie działa na apetyt i wprowadza jakiś ciekawy nastrój świątecznego podekscytowania, nawet w zupełnie powszedni dzień. Przepis znalazłam na blogu Gosi :)
Składniki:
Dzień wcześniej:

  • 1 ¼ szklanki mąki chlebowej
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • ¼ łyżeczki suszonych drożdży

Ciasto właściwie:

  • 2-2 ¼ szklanki mąki chlebowej
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 2 łyżki podsmażonej cebulki
  • 1 szklanka żółtego sera

Przygotowanie:

Dzień wcześniej:

W misce mieszamy mąkę, drożdże i ciepłą wodę. Przykrywamy folią i odstawiamy na 12-16 godzin.
Następnego dnia do zaczynu dodajemy ciepłą wodę, smażoną cebulkę, drożdże, sól i wszystko mieszamy. Dodajemy powoli żółty ser i mąkę. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy przez około 8-10 minut.  Przekładamy do naoliwionej miski, kilka razy obracamy, aby ciasto pokryło się oliwą,  przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 ½ godziny lub aż podwoi swoją objętość.
Dzielimy na dwie części i formujemy podłużne bochenki, posypujemy je skrobią kukurydzianą, przykrywamy i odstawiamy na kolejną godzinę (lub aż podwoją swoją objętość).
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC i pieczemy chleb przez 30 minut. Na czas pieczenia na dno piekarnika wkładamy naczynie wypełnione szklanką wody.

 

    

8 myśli nt. „Francuski chlebek serowo-cebulowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *