Dynia piżmowa czyli wszystko co musisz wiedzieć o butternut squash.

butternut_squash

Z dynią piżmową spotkałam się pierwszy raz w Londynie.  Tutaj jest zdecydowanie popularniejszym wyborem niż „nasza” dynia. W smaku są obie podobne, piżmową wyróżnia jednak słodkawy, lekko orzechowy posmak.  Gruba, żółta skóra powoduje, że jest to  owoc trwały, nadający się do długiego przechowywania.  Tak więc jak znajdziecie się w posiadaniu dyni piżmowej i nie macie na nią pomysłu, nie martwcie się. W zimnym (nie w lodówce), suchym, klimatyzowanym pomieszczeniu dynia piżmowa może sobie leżeć aż do trzech miesięcy.   Przy zakupie zwróćcie uwagę kolor owocu i twardość skórki. Niedojrzała dynia posiada lekko zielone zabarwienie i  skórkę miękką, łatwo poddającą się naciskowi ręki.

Twarda skóra owocu niewprawionym może sprawić  kłopot. Dynię najłatwiej jest obrać najzwyklejszą obieraczką do ziemniaków. Jednak zanim zabierzemy się do obierania, przekrawamy dynie wzdłuż dłuższej osi.  Ze względu na twardą skórę  nie jest to łatwe zadanie i wymaga bardzo ostrego noża. Lekko nacinamy skórkę i wkładamy ostrze noża w nacięcie. Za pomocą drewnianego wałka czy nawet naszej ręki wbijamy nóż w nacięcie aż przepołowimy owoc.  Łyżką wydrążamy pestki, które są jadalne.  Obrane połówki są gotowe do dalszego gotowania.

butternut

Dynię możemy piec i dodawać jako składnik  gulaszu czy curry, duszony solo czy np z ziemniakami. Możemy też dynie gotować, wtedy jej słodki smak przenika do wywaru, stąd gotowana dynia jest najczęściej składnikiem zup.

Pieczenie: Kroimy dynię w kosteczkę wielkośco 5 cm i pieczemy w tłuszczu w 200 °C przez 40-50 minut. Tak przygotowaną dynię możemy jeść prosto z blachy. Dla bardziej leniwych , gotowanie w mikrofali: Kroimy dynię w kostkę o wielkości 2 cm i wkładamy do pojemnika (nie metalowego). Wlewamy 30 ml wody (2 łyżki) i przykrywamy. Gotujemy 5-7 minut.

W 100 g produktu znajdują się: 39 kcal; 1,1 g biaka;  8,3 g węglowodanów; 0,9 g tłuszczu.

8 myśli nt. „Dynia piżmowa czyli wszystko co musisz wiedzieć o butternut squash.”

  1. Dla mnie ta dynia to też odkrycie z Londynu :) pozdrawiam serdecznie i dzięki za porady jak obsługiwać się z tą dynią! Słyszałam, że można ją przygotowywać również ze skórką, ale póki co szukam potwierdzenia w innych źródłach niż zasłyszane.

  2. Ja piekę połówki dyni w piekarniku, skórką do góry (ok 1-1,5 godz.) sprawdzam, czy widelec łatwo przekłuwa skórkę, po upieczeniu wydobywam łyżką miąższ, miksuję z dodatkiem soli i masła – pycha.pozdrawiam Alutka

  3. Dodam cos od siebie, bo wlasnie szukalem polskiej nazwy dla tego warzywa i tutaj trafilem!

    Zakladajac podstawowa przynajmniej znajomosc angielskiego u czytelnika + akcje google-translatora, chcialbym goraco polecic link z przepisem na ta dynie w polaczeniu z serem kozim i innymi dodatkami

    http://www.bbcgoodfood.com/recipes/3938/roasted-butternut-squash-with-goats-cheese

    Jestem ogolnie mocno miesozerny (choc rowniez otwarty na "smaki swiata") to twierdze, ze to danie jest w pierwszej 5tce moich faworytow. Czasem zastapialem ser kozi twarogiem mazurskim (ogolnie juz w UK dostepnym) ale jednak nie ma jak koziol do tej roboty;)
    Acha i skore, jak sie dobrze upiecze – tez wciagam;)

    Dodatkowe plusy, oprocz tego, ze podobno bardzo zdrowe – szybko i bezbolesnie sie przygotowuje i wyglada super, wiec mozna to robic by zaimponowac gosciom;)

    Pozdrawiam.

    Filip

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *