Czekoladowy crème brûlée

Creme brulee jest jednym z tych niewielu ciekawych deserów, które cechują się jednocześnie fantastycznym smakiem, jak i łatwością w przygotowaniu. Nic dziwnego, że po pierwszej próbie stał sie naszym faworytem i pewnie na długo nim pozostanie. Standardowy krem to oczywiście smak waniliowo – jajeczny, ale receptura wręcz sama zachęca do kuchennych eksperymentów, których jeden z efektów przedstawiam poniżej – creme brulee na czekoladowo.  Próby te są na tyle ciekawe i inspirujące, ze mam już w głowie kilka kolejnych pomysłów, z pewnością podzielę się z Wami wrażeniami.

Składniki :

  • 4 żółtka
  • 75g cukru
  • 50g czekolady
  • 500ml śmietanki
  • 50g brązowego cukru

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 160ºC.

W garnku zagotowujemy śmietankę razem z czekoladą. Studzimy.

Mieszamy żółtka z cukrem. Gdy śmietanka ostygnie łączymy ją z żółtkami i przelewamy masę do osobnych salaterek/kokilek.

Kokilki przekładamy na blachę wypełnioną wodą tak, by sięgała mniej więcej do połowy ich wysokości i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Po wyjęciu krem powinien się lekko trząść jak galaretka. Wyciągamy kokilki z blachy, lekko studzimy i wkładamy na lodówki na minimum 4-8 godzin (najlepiej na całą noc). Przed podaniem posypujemy łyżeczką brązowego cukru i karmelizujemy za pomocą palnika cukierniczego (blow torch) lub pod grillem.

9 myśli nt. „Czekoladowy crème brûlée”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *