Czas na zielone: sałatka Goma Ae ze szpinakiem

Goma Ae
Już nawet nie pamiętam gdzie i kiedy trafiłam na ten przepis , prawdopodobnie szukając pomysłu na sushi.  Lubię szpinak, a tym bardziej świeży, więc długo nie musiałam się zastanawiać.  Goma ae jest tradycyjną japońską przystawką i oznacza dosłownie dressing sezamowy. Mamy kilka rodzajów gomae ae, między innymi właśnie  ze szpinakiem. Sałatka ma słodkawy smak i dzięki nasionom sezamu lekko chrupie w zębach. Przygotowanie jej nie zajmnie nam więcej niż 10 minut, a zaskoczenie gości murowane :)

Składniki:

  • 0,5 kg  szpinaku
  • 4 łyżki nasion sezamu
  • 2 łyżki sake
  • 2 łyżki cukru
  • 1 1/2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Szpinak dokładnie myjemy i wkładamy do gotującej wody. Gotujemy tylko 1 minute , po czym odcedzamy i studzimy pod zimną wodą.  Żeby sałatka była chrupiąca musimy pozbyć się nadmiaru wody ze szpinaku. Ja do tego używam maty bambusowej od sushi. Po prostu roluję szpinak mocno ściskając. Można też go wyciśnąć rękami. 

Odcedzony szpinak mieszamy z resztą składników. Można podać w salaterce. Ja znowu  użyłam maty bambusowej i taki rulonik ze szpinaku pokroiłam na 3 cm kawałki i związałam szczypiorem. Wyszła mała, wyśmienita przystawka :)

  

3 thoughts on “Czas na zielone: sałatka Goma Ae ze szpinakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *