Ciasteczka z czekoladą i orzechami

Któż nie lubi czekoladowych ciasteczek. Miękkie, delikatnie ciągliwe w środku i chrupiące na zewnątrz. Uwielbiam  domowej roboty ciasteczka, bo można w nich znaleźć duuuużo więcej czekolady :)  Przyznam, że pierwszy raz upiekłam te cudeńka, ale z pewnością nie ostatni!
Składniki:

  • ½ szklanki miękkiego masła
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • ½ szklanki białego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 1/8 szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szklanka ciemnej czekolady, połamanej na kawałki
  • ½ szklanki orzechów włoskich, połamanych

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Przygotowujemy blachę do pieczenia wykładając papierem.

 W misce ubijamy masło z cukrem.

W osobnej misce ubijamy jajko z ekstraktem wanilii.

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

Łączymy ze sobą masło, mąkę i jajka, dodajemy kawałki czekolady i orzechów.

Formujemy ciasteczka, jedna łyżka – jedno ciasteczko, rozkładamy równomiernie na blaszce do pieczenia.

Pieczemy 8-10 minut.

2 thoughts on “Ciasteczka z czekoladą i orzechami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *