Pogoda sama zmusza nas do szukania ochłody. Chłodniki z reguły są szybkie i proste, ale ten wybija się na prowadzenie. 10 minut i 30 minut w lodówce i masz gotowe wykwintne i orzeźwiające danie. Spróbujcie sami :)
Składniki:
- miąższ z 2 melonów Gallo
- sok z cytryny do smaku
- 4 plasterki marynowanego imbiru
- 8 listków świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- sól i biały pieprz do smaku
Przygotowanie:
3/4 melona zmiksować z sokiem z cytryny, imbirem, oliwą, solą i pierzem. Schłodzić w lodówce. W miseczce ułożyć kulki melona i szynkę parmeńską i zalać chłodnikiem. Udekorować bazylią.
bardzo fajnie brzmi, mam podobny przepis na zupę z mango, ale jeszcze nie robiłam, tez z imbirem