Chłodnik litewski

Wraz z gorącym latem nadchodzi pora na chłodniki, więc dzisiejszy przepis to klasyczny chłodnik litewski, chyba najbardziej popularna i wszystkim znana zimna zupa. Poniższy przepis nie wymaga gotowania, wystarczy zmiksować wszystkie składniki i w 5 minut mamy gotowe chłodne i orzeźwiające danie, w sam raz na leniwe i upalne popołudnia :)


Składniki:

  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 300 g ugotowanych buraków np. ze słoika
  • 2 ogórki
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • 2 jaja na twardo
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Buraczki miksujemy razem z jogurtem i kwaśną śmietaną.

Ogórek i rzodkiewkę  trzemy na tarce i dodajemy do jogurtu.

Szczypiorek i koperek drobno kroimy i razem z zmiażdżonym czosnkiem dodajemy do reszty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Podajemy od razu lub wstawiamy pod przykryciem do lodówki na 2-3 godziny.

Jajka  kroimy w ósemki i przed podaniem przystrajamy nimi chłodnik.  Można posypać koperkiem lub szczypiorkiem.

    

4 myśli nt. „Chłodnik litewski”

  1. Wstyd się przyznać, ale w życiu nie jadłam, nawet ostatnio kupiłam buraczki żeby zrobić, bo mnie siostra namawia, ale zużyłam dzisiaj do risotto, ale kupię znów i tym razem postaram się przeznaczyć do właściwego celu.

  2. Chłodnik to jedna z najsmaczniejszych potraw rodem z Litwy. Polecam jeszcze kartacze, kołduny, cziebureki i kibini.Z racji bliskości dosc często bywam na Litwie i z przykrością musze stwierdzić, że zachłustnęli sie Europą i łatwiej u nich zamówić tortellini z truflami)))niż ich rodzime smakołyki.Ja je pamiętam i umiem przygotowywać od dzieciństw, bo wychowywałam się z ludźmi z tamtych stron, choć pochodzę z Poznania))), a mieszkam na Warmii))Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *