Chińska zupa z krewetkami i kukurydzą

Prosta, szybka i bardzo, bardzo smaczna zupka chińska.

Chińska zupa z krewetkami i kukurydzą

Składniki:(4 porcje)

  • 275g kukurydzy
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1,2 litry wywaru z kurczaka
  • 1 łyżka wina ryżowego Shaoxing lub wytrawnej sherry
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej pomieszanej z 2 łyżeczkami wody
  • 225g krewetek
  • 2 łyżki pok rojonego szczypioru od dymki do ozdoby

Przygotowanie:

Kukurydzę mieszamy z białkiem i olejem sezamowym i odkładamy na bok.

Wywar z kurczaka doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kukurydzę. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 15 minut bez przykrycia. Po tym czasie dodajemy wino ryżowe Shaoxing lub wytrawną sherry, sos sojowy, imbir, sól, pieprz, cukier i skrobię kukurydzianą razem z wodą. Ponownie zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze na małym ogniu przez 3-5 minut.

Podajemy w salaterkach, posypane dymką.


    

4 myśli nt. „Chińska zupa z krewetkami i kukurydzą”

  1. Czyzby to byl come back na dobre?
    Uwielbiam ta zupe w wersji z kurczakiem i bez niczego. Z krewetkami tez super. Chociaz przyznac musisz, ze do fotogenicznych to ona raczej nie nalezy?

  2. Za kazdym razem plan powrotu jest na dobre, czasami tylko zycie ma inne plany:) Zupka faktycznie wyglada blado i nijako, ale niech to nikogo nie zniecheca, bo w smaku powala na nogi:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *