Prosta, szybka i bardzo, bardzo smaczna zupka chińska.
Chińska zupa z krewetkami i kukurydzą
Składniki:(4 porcje)
- 275g kukurydzy
- 1 białko
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1,2 litry wywaru z kurczaka
- 1 łyżka wina ryżowego Shaoxing lub wytrawnej sherry
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej pomieszanej z 2 łyżeczkami wody
- 225g krewetek
- 2 łyżki pok rojonego szczypioru od dymki do ozdoby
Przygotowanie:
Kukurydzę mieszamy z białkiem i olejem sezamowym i odkładamy na bok.
Wywar z kurczaka doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kukurydzę. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 15 minut bez przykrycia. Po tym czasie dodajemy wino ryżowe Shaoxing lub wytrawną sherry, sos sojowy, imbir, sól, pieprz, cukier i skrobię kukurydzianą razem z wodą. Ponownie zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze na małym ogniu przez 3-5 minut.
Podajemy w salaterkach, posypane dymką.
Czyzby to byl come back na dobre?
Uwielbiam ta zupe w wersji z kurczakiem i bez niczego. Z krewetkami tez super. Chociaz przyznac musisz, ze do fotogenicznych to ona raczej nie nalezy?
Za kazdym razem plan powrotu jest na dobre, czasami tylko zycie ma inne plany:) Zupka faktycznie wyglada blado i nijako, ale niech to nikogo nie zniecheca, bo w smaku powala na nogi:)
No wlasnie widze, ze znowu sie przeprowadzilas:-)
Zupa wygląda super : )