Chewy chocolate chip cookie czyli ciasteczka z czekoladą

Dzisiaj wpis na słodko :)  Pyszne miękkie ciasteczka z kawałkami czekolady, bardzo popularne za Oceanem, podawane na podwieczorek, popijane lub nawet maczane w kubku z mlekiem. Można je kupić w sklepie, ale jak to z wypiekami bywa, najlepiej smakują świeże, zaraz po ostygnięciu, gdy kuchnia wypełniona jest jeszcze zapachem pieczenia.. Przepis pochodzi z książki Dorie Greenspan Baking From My Home To Yours.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 226g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 340g czekolady deserowej
  • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 190ºC. Dwie blachy do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym.

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.

W drugiej misce ubijamy masło na średnich obrotach przez minutę. Dodajemy cukier i ubijamy kolejne 2 minuty. Dodajemy wanilię i jajka, miksując po minucie po każdym jajku. Zmniejeszamy obroty na wolne i dodajemy suche składniki na trzy razy, mieszając tylko do momentu kiedy się połącza. Dodajemy orzechy i czekoladę i mieszamy je ręcznie z powstałą masą.

Ciasto może przechowywać w lodówce, szczelnie owinięte do 3 dni lub zamrozić. Dla wygody można zamrozić już uformowane ciasteczka. Nie ma konieczności ich rozmrażania przed pieczeniem, wystarczy potrzymać je 1-2 minuty dłużej w piekarniku.

Za pomocą dużej łyżki formujemy jedno ciasteczko na blaszce zostawiając ok. 5 cm miejsca między nimi.

Pieczemy  ciasteczka przez 10-12 minut, jedna blacha za jednym razem, po 5-6 minutach odwracamy blachę tyłem na przód. Ciasteczka są gotowe, kiedy brzegi zaczną lekko brązowieć, a środek będzie złoty (ciasteczka na pierwszy rzut mogą wydawać się niedopieczone i mogą być miękkie w środku, trzeba je pozostawić na zewnątrz na 10-20 minut, żeby „doszły”). Bardzo łatwo przesadzić z czasem pieczenia, radzę na to uważać, bo wyjdą zbyt chrupiące.

 

Dostępne wariacje:

Ciasteczka espresso: dodaj 1 ½ łyżki espresso po dodaniu wanilii.

Ciasteczka kokosowe: dodaj 1 ½ szklanki wiórków kokosowych do ciasta po dodaniu orzechów i czekolady.

9 thoughts on “Chewy chocolate chip cookie czyli ciasteczka z czekoladą”

  1. Hi there! This post couldn't be written any better!
    Reading this post reminds me of my old room mate!

    He always kept talking about this. I will forward this post to him.
    Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *