Butternut squash curry po tajsku czyli dynia piżmowa inaczej

Butternut squash czyli dynia piżmowa jest dosyć charakterystycznym owocem. Wskazówki dotyczące  gotowania znajdziecie tutaj.  Curry z dyni jest daniem wszechstronnym :) Jak na zdjęciu widać można je zjeść na wiele sposobów. W tym przypadku na grzance z kawałkiem pieczonego łososia i świeżą kolendrą.  Wcześniej to samo curry jadłam z ryżem.  Możesz do niego wkroić kurczaka albo rybę. Jak widzisz przepis jest tylko bazą do eksperymentów i daje wiele możliwości. Danie jest bardzo łatwe do przyrządzenia  i  nie zajmie nam dłużej niż 30-40 minut od momentu chwycenia noża do ręki :)

Składniki:

  • 1 butternut squash
  • 1 cebula
  • 500 g warzyw: brokuł, marchewki, pietruszki, ziemniaków, cukinii itd (możesz dodać te warzywa, które lubisz)
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1,5 cm obranego i świeżo startego korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • 1/2 łyżeczka soli (albo do smaku)
  • sok z 1 limonki
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • świeża kolendra do przybrania

Przygotowanie:

Pasta curry:  Cebulę, czosnek, imbir,  szafran, sól, sok z limonki i oliwę z oliwek wkładamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę.

Obieramy butternut squash (najlepiej obieraczką do ziemniaków), wydrążamy pestki i kroimy na kwadraty wielkości 1-1,5 cm.   Pozostałe warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

W garnku rozgrzewamy łyżeczkę oleju i dodajemy pastę curry i smażymy 2 minuty. Dodajemy pozostałe warzywa, butternut squash i dokładnie mieszamy z curry. Dodajemy mleczko kokosowe i dokładnie wszystko ze sobą mieszamy.  Gotujemy na średnim ogniu, bez przykrycia przez około 10-15 minut, dopóki warzywa zmiękną i sos zgęstnieje.  Mieszamy od czasu do czasu. Jeżeli sos stanie się zbyt gęsty , możemy dodać wody.   Całość posypujemy świeża posiekaną kolendrą.

Jeżeli wolimy słodszą wersję możemy dodać rodzynek.  Smacznego :)

6 myśli nt. „Butternut squash curry po tajsku czyli dynia piżmowa inaczej”

  1. Witam,

    Twoj przepis wyglada niesamowicie smacznie ! Mam tylko pytanie: czy w skladnikach na paste curry nie nalezy dodac samej przyprawy curry ? Jedynie te skladniki, ktore podalas?

    Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *