- 1 butternut squash
- 1 cebula
- 500 g warzyw: brokuł, marchewki, pietruszki, ziemniaków, cukinii itd (możesz dodać te warzywa, które lubisz)
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1,5 cm obranego i świeżo startego korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1/2 łyżeczki szafranu
- 1/2 łyżeczka soli (albo do smaku)
- sok z 1 limonki
- 30 ml oliwy z oliwek
- świeża kolendra do przybrania
Przygotowanie:
Pasta curry: Cebulę, czosnek, imbir, szafran, sól, sok z limonki i oliwę z oliwek wkładamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę.
Obieramy butternut squash (najlepiej obieraczką do ziemniaków), wydrążamy pestki i kroimy na kwadraty wielkości 1-1,5 cm. Pozostałe warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzewamy łyżeczkę oleju i dodajemy pastę curry i smażymy 2 minuty. Dodajemy pozostałe warzywa, butternut squash i dokładnie mieszamy z curry. Dodajemy mleczko kokosowe i dokładnie wszystko ze sobą mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu, bez przykrycia przez około 10-15 minut, dopóki warzywa zmiękną i sos zgęstnieje. Mieszamy od czasu do czasu. Jeżeli sos stanie się zbyt gęsty , możemy dodać wody. Całość posypujemy świeża posiekaną kolendrą.
Jeżeli wolimy słodszą wersję możemy dodać rodzynek. Smacznego :)
[…] czekoladowo-waniliowyDynia piżmowa czyli wszystko co musisz wiedzieć o butternut squash.Butternut squash curry po tajsku czyli dynia piżmowa inaczejDoskonała pieczona pierś kurczakaWołowina z brokułami po chińskuRisotto z tuńczykiem, kaparami […]
Witam,
Twoj przepis wyglada niesamowicie smacznie ! Mam tylko pytanie: czy w skladnikach na paste curry nie nalezy dodac samej przyprawy curry ? Jedynie te skladniki, ktore podalas?
Pozdrawiam :)
Iwona, w tym przepisie akurat nie dodaje się curry, tylko te składniki co widzisz :) Powodzenia w gotowaniu i smacznego!
[…] Butternut squash curry po tajsku czyli dynia piżmowa inaczej […]
zrobcie sobie z niej frytki – sa zajebiste
Spot on with this write-up, I actually believe that this site needs much more attention.
I'll probably be back again to see more, thanks for the info!