Bruschetta

Bruschetta (czyt. brusketta) to jedna z naszych ulubionych włoskich otwartych kanapek i to głównie z myślą o niej piekłam niedawno ciabatte. Przystawka, jak łatwo domyślić się po składnikach,  pochodzi ze środkowych Włoch, gdzie pojawiała się na stołach już w XV lub XVI wieku. Poniższy przepis to klasyka, która w zależności od regionu może być uzupełniana o dodatkowe składniki takie jak ser mozarella, szynka parmeńska, prosciutto, fasola itp.
Ten włoski przysmak pojawia się na naszym stole już parenaście lat, ale tym razem pierwszy raz skorzystałam z chleba domowego wypieku. Nie muszę chyba pisać, że dzięki temu bruschetta była wyjątkowa, pyszna, wyborna ach i och ;) 

Składniki: (4 porcje)

  • ¼ dużej ciabatty na 1 kanapkę
  • 16 pomidorków koktajlowych ( lub ok. 8 większych pomidorów)
  • 3-4 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 czerwona cebula, drobno pokrojona
  • 10 zielonych oliwek, drobno pokrojonych
  • 1 czerwona papryczka chili, drobno pokrojona
  • 2-3 łyżki drobno posiekanej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octy balsamicznego
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki sproszkowanej chili (opcjonalnie)
  • sól do smaku

 

Przygotowanie :

Pomidorki koktajlowej dokładnie myjemy, przekrawamy w pół i każdą połówkę kroimy na 4 części.

 

W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki i nakładamy na grillowaną ciabattę, którą można uprzednio natrzeć ząbkiem czosnku i skropić dobrej jakości oliwą z oliwek. Smacznego!

     

3 myśli nt. „Bruschetta”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *