Przepis na to przepyszne brownie znalazłam na blogu Kasi Gotuje bo lubię. Piękne zdjęcia przekonały mnie całkowicie, że warto przepis wypróbować. Dodałam sproszkowaną chili i mieszankę orzechów. Zamiast kandyzowanej skórki pomarańczy, wykorzystałam świeżo startą skórkę namoczoną w brandy . Podałam z sosem z białej i ciemnej czekolady :) Pychotka !
Składniki:
- 250g ciemnej czekolady 70%
- 120g masła
- 120g brązowego cukru
- 22g kakao
- 35g mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki ostrej papryczki
- 2 łyżki brandy
- garść mieszanki zgniecionych orzechów
- starta skórka z 1 pomarańczy
Sos z ciemnej czekolady:
- 100g czekolady
- 15g masła
- 1,5 łyżki miodu
- 60 ml pełnego mleka
- 1 łyżka brandy
Sos z białej czekolady:
- 150g białej czekolady
- 100g kremówki
- 40g pełnego mleka
- ½ łyżeczki chili
Przygotowanie:
Czekoladę razem z masłem i cukrem roztapiamy w kąpieli wodnej, gdy uzyskamy jednolitą masę odstawiamy do ostygnięcia.
Skórkę pomarańczy moczymy w 1 łyżce brandy.
Do ostudzonej masy czekoladowej dodajemy jajka, pozostałą brandy, i ekstrakt wanilii i ubijamy mikserem.
Mąkę łączymy z kakao, chili i solą i dodajemy do masy czekoladowej, ubijając tak długo, aż wszystko się połączy w ciasto.
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC.
Ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy 25 minut (nie dłużej, bo inaczej ciasto za bardzo wyschnie). Z blaszki wyjmujemy, kiedy będzie już zimne. Zrobiłam dwie wersje tego deseru. W jednej wersji wykroiłam małe walce i podałam z sosami. W drugiej wykroiłam pięciokąt, pokroiłam na małe 5 kawałków i polałam sosem czekoladowym.
Sosy czekoladowe robimy roztapiając składniki w kąpieli wodnej.
Pięknie wygląda:)
ależ pyszniasto wygląda!!! chętnie bym jedno schrupała…
och cudowne :)) Sliczne malenstwa napewno przeeepyszne;)
Bardzo ładne, apetyczny przepis, na pewno wypróbuję. :-)
o tak! uwielbiam brownie :-)
łaaa.. ależ to musi byc przepyszne!