Brownie – deser idealny

Przepis na to przepyszne brownie znalazłam na blogu Kasi Gotuje bo lubię. Piękne zdjęcia przekonały mnie całkowicie, że warto przepis wypróbować. Dodałam  sproszkowaną chili  i mieszankę orzechów. Zamiast kandyzowanej skórki pomarańczy, wykorzystałam świeżo startą skórkę namoczoną w brandy . Podałam z sosem z białej i ciemnej czekolady :) Pychotka !
Składniki:

  • 250g ciemnej czekolady 70%
  • 120g masła
  • 120g brązowego cukru
  • 22g kakao
  • 35g mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki ostrej papryczki
  • 2 łyżki brandy
  • garść mieszanki zgniecionych  orzechów
  • starta skórka z 1 pomarańczy

Sos z ciemnej czekolady:

  • 100g czekolady
  • 15g masła
  • 1,5 łyżki miodu
  • 60 ml pełnego mleka
  • 1 łyżka brandy

 Sos z białej czekolady:

  • 150g białej czekolady
  • 100g kremówki
  • 40g pełnego mleka
  • ½ łyżeczki chili

Przygotowanie:

Czekoladę razem z masłem i cukrem roztapiamy w kąpieli wodnej, gdy uzyskamy jednolitą masę odstawiamy do ostygnięcia.

Skórkę pomarańczy moczymy w 1 łyżce brandy.

Do ostudzonej masy czekoladowej dodajemy jajka, pozostałą brandy,  i ekstrakt wanilii i ubijamy mikserem.

Mąkę łączymy z kakao, chili i solą i dodajemy do masy czekoladowej, ubijając tak długo, aż wszystko się połączy w ciasto.

Nagrzewamy piekarnik do 180ºC.

Ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy 25 minut (nie dłużej, bo inaczej ciasto za bardzo wyschnie). Z blaszki wyjmujemy, kiedy będzie już zimne. Zrobiłam dwie wersje tego deseru. W jednej wersji  wykroiłam małe walce i podałam z sosami. W drugiej wykroiłam pięciokąt, pokroiłam na małe 5 kawałków i polałam sosem czekoladowym.

Sosy czekoladowe robimy roztapiając składniki w kąpieli wodnej.

 

6 myśli nt. „Brownie – deser idealny”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *