BLT- bacon, lettuce, tomato sandwicz to jedna z moich ulubionych kanapek. Można ją kupić w każdym markecie czy na przydrożnym straganie. Ja zdecydowanie wolę domową wersję, z dużą ilością majonezu, boczku i słodkich pomidorów. Przygotowanie BLT jest bardzo proste i szybkie, a sama kanapka jest niezastąpiona w smaku. Jeżeli dziwicie się czemu się nią tak zachwycam, proponuje, abyście przygotowali ją sami. Na pewno dołączycie do wielkiego grona wielbicieli BLT.
BLT
Składniki:
- bagietka
- sałata lodowa, poszatkowana (ja zastąpiłam rukolą)
- świeże pomidory, pokrojone w plasterki
- plastry podsmażonego boczku
- cebula (opcjonalnie)
- majonez
- ostry sos (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Bagietkę kroimy w pół. Jedną część smarujemy majonezem, drugą część ostrym sosem. Jeżeli chcesz aby kanapka była mniej kaloryczna omiń ten krok, albo wykorzystaj majonez light.
Na jednej połówce bagietki układamy sałatę lodową, na to plasterki boczku, a na boczek plasterki pomidorów. Ja dodatkowo na pomidorach ułożyłam cebulkę, której w oryginalnej kanapce nie ma. Przykrywamy drugą połówką bagietki i zajadamy się kanapką!
BLT to przykład tego że proste może być smaczne :) Uwielbiam tą kanapkę!
BLT to moja ulubiona kanapka. Twoja wygląda pięknie i aż mi zaburczało w brzuchu :)
Ewolucja BLT była bardzo ładnie narysowana przez Abstruse Goose tu: https://szescstopni.wordpress.com/2011/05/04/drzewo-zycia-wedlug-abstruse-goose/