Babeczki szpinakowo-marchewkowe

babeczki szpinakowo-marchewkowe

Babeczki są idealne jako dodatek do dań mięsnych i ryb. Można je podać zamiast ziemniaków  albo ryżu. Robi się bardzo łatwo i szybko. Planując więc posiłek, można je upiec pare godzin wcześniej , bo zimne smakują równie doskonale :)

 Skladniki: (na 9 babeczek)  Czas: 35 minut

  • 200 ml mleka
  • 25g masła +  ekstra do posmarowania foremek
  • 100g szpinaku
  • 250g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 średnie marchewki, starte
  • Duża szczypta suszonej chili
  • Duża szczypta czarnego pieprzu
  • 50g  świeżo startego parmezanu
  • 75g mieszanki nasion np. słonecznika, dyni itd
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 190ºC. Wysmaruj foremki do babeczek .

Wlej mleko i masło do dużego garnka na dużym ogniu. Kiedy masło się rozpuści włóż szpinak i zagotuj. Ściągnij z ognia i zmiksuj wszystko na gładki płyn.  Niech ostygnie przez 10 minut.

babeczki szpinakowo-marchewkowe (2)

W misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną, dodaj ztartą marchewkę, chili, pieprz . Wymieszaj z prawie całym parmezanem i nasionami  (zostaw trochę sera i nasion na posypkę, około 1 łyżka na 1 muffinka). 

Do masy mleczno szpinakowej dodaj 1 jajko i dobrze wymieszaj. Połącz wszystko razem. Rozłóż ciasto  równomiernie  do każdej foremki. Posyp pozostałym parmesanem i nasionami.

Piec 30-35 minut. Przed wyciągnięciem z foremek ostudź okolo 5 minut. Można podawać cieple lub zimne.

babeczki szpinakowo-marchewkowe (1)

2 myśli nt. „Babeczki szpinakowo-marchewkowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *