Babeczki są idealne jako dodatek do dań mięsnych i ryb. Można je podać zamiast ziemniaków albo ryżu. Robi się bardzo łatwo i szybko. Planując więc posiłek, można je upiec pare godzin wcześniej , bo zimne smakują równie doskonale :)
Skladniki: (na 9 babeczek) Czas: 35 minut
- 200 ml mleka
- 25g masła + ekstra do posmarowania foremek
- 100g szpinaku
- 250g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 średnie marchewki, starte
- Duża szczypta suszonej chili
- Duża szczypta czarnego pieprzu
- 50g świeżo startego parmezanu
- 75g mieszanki nasion np. słonecznika, dyni itd
- 1 jajko
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 190ºC. Wysmaruj foremki do babeczek .
Wlej mleko i masło do dużego garnka na dużym ogniu. Kiedy masło się rozpuści włóż szpinak i zagotuj. Ściągnij z ognia i zmiksuj wszystko na gładki płyn. Niech ostygnie przez 10 minut.
W misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną, dodaj ztartą marchewkę, chili, pieprz . Wymieszaj z prawie całym parmezanem i nasionami (zostaw trochę sera i nasion na posypkę, około 1 łyżka na 1 muffinka).
Do masy mleczno szpinakowej dodaj 1 jajko i dobrze wymieszaj. Połącz wszystko razem. Rozłóż ciasto równomiernie do każdej foremki. Posyp pozostałym parmesanem i nasionami.
Piec 30-35 minut. Przed wyciągnięciem z foremek ostudź okolo 5 minut. Można podawać cieple lub zimne.
Smakowite te babeczki! Do mięsa na pewno świetnie smakują :)
i'm always on the look-out for savory muffins. THis one looks great! great way to add spinach into baked goods.