Awokado

Awokado pochodzi z Ameryki Środkowej, z Meksyku.  Nazywa się je czasami „alligator pear”, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza  gruszka aligator .  Jest świetnym owocem, z którego można zrobić wszystko: masło, sosy, zupy, sałatki, przekąski, a nawet napoje. Można nim zastąpić w diecie mięso, jajka, sery czy drób. Awokado bowiem zawiera dużo białka i wysokiej jakości łatwo przyswajalne kwasy tłuszczowe. Jest doskonałym składnikiem diety cukrzyków gdyż nie zawiera skrobi, a cukru posiada śladowe ilości. Na początku nie mogłam się przekonać do awokado. Wydawało mi się takie nijakie, ale im więcej o nim wiem, tym częściej znajduje się na naszym stole. W lodówce zawsze czeka przynajmniej jeden owoc.

Awokado nadaje się do spożycia dopiero wtedy, kiedy jest całkowicie dojrzałe. Jest to bardzo ważne. Nie próbuj jeść niedojrzałego owocu, zniechęcisz się tylko.  Owoce nie dojrzewają na drzewie i rzadko znajdziemy takie w sklepie.  Świeże awokado dostarczane jest najczęściej niedojrzałe. Dojrzałe awokado potrafi w jeden dzień „przedojrzeć”, dlatego kupując awokado w sklepie, staraj się wybierać owoce twarde, o ciemnozielonej  skórce, bez brązowych nalotów.  W miarę dojrzewania owocu skórka robi się jaśniejsza, a miąższ  miękki. Awokado gotowe do spożycia będzie miało skórkę jasnozieloną, a ściskając owoc będzie on miękki, ale sprężysty. Gdy chcemy, aby nasze avocado dojrzało szybko, kładziemy jest w ciepłym miejscu na 2-3 dni. Obecność jabłka czy banana przyśpieszy ten proces. Jeżeli jednak nam się nie śpieszy, możemy przechowywać awokado na dolnej półce lodówki przez 2-3 tygodnie.

Obieranie dojrzałego awokado jest niezwykle łatwe. shutterstock_158164340 Należy przeciąć awokado wzdłuż pestki, po czym okręcić  połówki względem siebie i oddzielić. Usunąć pestkę można na kilka sposobów: wkładając pod nią końcówkę łyżki i podważyć albo przeciąć połówkę jeszcze raz na pół. Teraz wystarczy łyżeczką wyskrobać miąższ. Można go dodatkowo lekko naciąć w kostkę lub w  paseczki.

Awokado możemy przechowywać w lodówce około 2-3 dni. Żeby nie ściemniało, należy je polać sokiem z cytryny. Możemy również mrozić awokado. W tym celu trzeba awokado rozgnieść z 1 łyżeczką soku z cytryny na 1  połówkę owocu. Powstałe puree po odmrożeniu doskonale nadaje się do sałatek, kanapek czy sosów.

Jedna myśl nt. „Awokado”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *