Twist argentyński: tak można inaczej nazwać tą sałatkę. Doskonała do steaków i wogóle do mięs z grila. Dressing jest bardzo wyrazisty i spokojnie zastępuje dodatkowe sosy. 2 papryczki chili mogą być dla kogoś za dużo, więc można spokojnie zmniejszyć ich ilość, ale zmniejszając jednocześnie ilość czosnku. Zamiast sałaty lodowej można urzyć rzymskiej.
Składniki:
- sałata lodowa
- 3 pomidory, pokrojone w kostkę, bez miąższu
- ½ czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
- ½ ogórka, drobno pokrojonego w kostkę
Dressing argentyński:
- 6 główek czosnku
- 1-2 czerwonej papryczka chili, bardzo drobno pokrojonej, bez pestek
- 2 garście drobno pokrojonej pietruszki
- 4 łyżeczki oregano
- 5 łyżek octu winnego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 5 łyżek wody
Przygotowanie:
Mieszamy na jednolita masę: czosnek, papryczkę, pietruszkę, oregano, ocet, oliwę, sól i wode. Wkładamy do pojemnika i trzymamy w lodówce przez noc.
Sałatę drobno szatkujemy, zostawiąc tyle dużych liści, ile planujemy zrobić paczuszek.
W salaterce mieszamy pomidory, ogórka, cebulę i część drobno pokrojone sałaty. Łączymy to z ostrą masą czosnkową. Przekładamy do dużych liści sałaty i zawijamy :)
świetny pomysł na podanie sałatki, muszę wykorzystać, jeżeli pozwolisz:)
pozdrawiam
Choć nie jestem wielką fanką sałaty- bardzo mi się podoba!
Bardzo oryginalne, muszę spróbować tak zrobić, sałata lodowa jest w sumie taka krucha i twarda, nie wiem czy uda mi się tak ślicznie zawinąć jej listki.
Pozdrawiam!
Bardzo ładnie wyglądają, smakują pewnie fantastycznie. Pozdrawiam:)
Agata i Nobleva , dzieki za pochwaly.
Pchelka i Fellunia: salate lodowa można zastapic zieloną, rzymska lub pekińska. Lodowa faktycznie jest krucha, ale nie mialam wyjscia, bo mąż mi z taką sałatą z zakupów wrócił :)