Argentyńskie paczuszki

argentyńskie paczuszki

Twist argentyński: tak można inaczej nazwać tą sałatkę. Doskonała do steaków i wogóle do mięs z grila. Dressing jest bardzo wyrazisty i spokojnie zastępuje dodatkowe sosy. 2 papryczki chili mogą być dla kogoś za dużo, więc można spokojnie zmniejszyć ich ilość, ale zmniejszając jednocześnie ilość czosnku. Zamiast sałaty lodowej można urzyć rzymskiej.
Składniki:

  • sałata lodowa
  • 3 pomidory, pokrojone w kostkę, bez miąższu
  • ½ czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
  • ½ ogórka, drobno pokrojonego w kostkę

Dressing argentyński:

  • 6 główek czosnku
  • 1-2 czerwonej papryczka chili, bardzo drobno pokrojonej, bez pestek
  • 2 garście drobno pokrojonej pietruszki
  • 4 łyżeczki oregano
  • 5 łyżek octu winnego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek wody

Przygotowanie:

paczuszki-z-salaty

Mieszamy na jednolita masę: czosnek, papryczkę, pietruszkę, oregano, ocet, oliwę, sól i wode. Wkładamy do pojemnika i trzymamy w lodówce przez noc.

Sałatę drobno szatkujemy, zostawiąc tyle dużych liści, ile planujemy zrobić paczuszek.

W salaterce mieszamy pomidory, ogórka, cebulę i część drobno pokrojone sałaty. Łączymy to z ostrą masą czosnkową. Przekładamy do  dużych liści sałaty i zawijamy :)

   

5 thoughts on “Argentyńskie paczuszki”

  1. Bardzo oryginalne, muszę spróbować tak zrobić, sałata lodowa jest w sumie taka krucha i twarda, nie wiem czy uda mi się tak ślicznie zawinąć jej listki.
    Pozdrawiam!

  2. Agata i Nobleva , dzieki za pochwaly.
    Pchelka i Fellunia: salate lodowa można zastapic zieloną, rzymska lub pekińska. Lodowa faktycznie jest krucha, ale nie mialam wyjscia, bo mąż mi z taką sałatą z zakupów wrócił :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *