Banany – kalorie i wartości odżywcze oraz ciekawostki i sposoby na wykorzystanie kulinarne i kosmetyczne

bananaZachwyciłam się ostatnio bananami. To zawsze Marcinek był ich wielbicielem, bo lubi je zwłaszcza jako składnik mlecznych i lodowych koktajli i shake’ów. Ja zwykle wybierałam pomarańcze, winogrona i jabłka, chrupane tradycyjne, świeże.

Dodatkowo myślałam, że banany są tuczące i nie powinno się ich jeść za dużo. A to jest nieprawda. Tym lepiej dla mnie, bo i tak ie wyobrażam sobie, by przestały gościć w mojej kuchni.

Postanowiłam przyjrzeć się tym wspaniałym, najchętniej i najczęściej na świecie kupowanym  owocom i trafiłam na informacje tak ciekawe, ze postanowiłam się nimi z Wami podzielić.

Poza informacjami praktycznymi, poniżej znajdziecie również przepisy na wykorzystanie bananów w kuchni oraz kosmetyce. Zapraszam.

Co mają w sobie banany (w 100g)?               

  • wartość energetyczna: 90 kcal w 100g
  • węglowodany: 21 gram.  W zielonych bananach jest to skrobi, która w miarę dojrzewania owocu rozbija się na cukry: fruktozę, glukozę i sacharozę. To właśnie one odpowiedzialne są za słodki smak banana.
  • błonnik: 2 g. Zjadając dwa małe banany wchłaniamy więcej błonnika niż jedząc np. 100 orzechów. Dodatkowo błonnik zawarty w bananach sprzyja obniżeniu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.
  • woda: 73,5 g. Jak nie lubisz pić wody, jedz banany!
  • tłuszcze: 0,4 g.  Prawie nic :P
  • białko: 1,2 g. Jak na owoce, jest to cakiem dużo.
  • witaminy: B1-0,07 mg; B2 – 0,08 mg; niacyna – 0,7 mg; C – 17 mg
  • składniki mineralne: banany bogate są w potas, magnez, selen, popiół, wapń, fosfor, żelazo, sód, beta-karoten
  • tryptofan: aminokwas wchodzący w skład serotoniny, wpływa kojącą na stany depresyjne.
Energia
[ kcal]

 

Białko
[ g ]

 

Tłuszcz
[ g ]

 

Węglo-
wodany [g]

 

Banan [100g]

 

90

 

1,2

 

0,4

 

21

 

 Banany – ciekawostki

 

  1. Ze skórki banana manilskiego pozyskiwane jest włókno(manila) odporne na zrywanie i wode morską.  Produkuje się z niego linie okrętowe, żagle, sieci rybackie, powrozy i sznury. Manili używa się również do wyrobu papieru i płyt budowlanych.
  2. Skórki banana zawierają śladowe ilości substancji psychoaktywnych, takich jak: serotonina, dopamina i norepinefryna
  3. Banany są owocem bardzo nietrwałym. Od momentu ścięcia wystarczą 24 dni aby banan zgnił. Stąd obowiązkowe jest przwożenie bananów w chłodniach
  4. We wschodniej Afryce spożycie bananów wynosi 400kg/osobę. Wytwarza się tam z nich również piwo.
  5. Z gatunków typowo skrobiowych wyrabia się mąkę służącą do wypieku chleba.

Banany w kuchni

Grillowane banany w czekoladzie

Potrzebujemy:  Dojrzałe banany, goździki, czekolada (koniecznie gorzka), alkohol: żubrówka, koniak, rum (byle nie czysta wódka)
W banany w skórce wbijamy goździki w odstępie 1 cm. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.  Następnie je grilujemy, aż będą brązowe (może wypływać sok z nakłutych miejsc). Gdy banan jest w środku mięciutki, rozcinamy skórę z obu stron wzdłuż rządku z goździkami. Posypujemy drobnie posiekaną czekoladą (powinna się roztopić pod wpływem temperatury) i polewamy wybranym alkoholem.

Banany zapiekane w cieście

Potrzebujemy: 4 banany, 3 jajka, 3 łyżki śmietany, 3-5 łyżek mąki, 2 łyżki cukru, 3 łyżki wiórków kokosowych.
Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Dosypujemy po łyżeczce mąki, ciągle mieszając. Dolewamy śmietanę, a na koniec łączymy z ubitą z białek pianą i wiórkami kokosowymi.  Ciasto wstawiami na 30 minut do lodówki. Banany wstawiamy do lodówki na 2 godziny przed przed smażeniem. Kroimy banany na kawałeczki, moczymy w cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Na końcu posypujemy cukrem pudrem.

Płonące banany

Potrzebujemy: 4 banany, cukier, mąka, 1 jajko, 6 łyżek masła, rum

Banany obieramy i kroimy wzdłuż na połówki. Jajko roztrzepujemy widelcem. Połówki bananów panierujemy w mące i jajku.  Smazymy na rozgrzanym tłuszczu. W rondelku rozgrzewamy rum. Banany układamy na dużym talerzu i skraplamy rumem. Przed podaniem zapalamy. Możemy podawać z orzechami lub migdałami.

Drink Koktajl Bananarama

Potrzebujemy: 60 ml wódki, 30 ml soku z limonki, 0,3 szt banana, 1 łyżeczka miodu, lód

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Podajemy w kieliszku od wina. Do środka wkładamy limonkę.

 

Banany dla Pań!

Maseczka z bananów i śmietanki

–> doskonale zmiękcza suchą i łuszczącą się skórę, jednocześnie ją ujędrniając.

Rozgniatamy widelcem połowę banana i mieszamy ze słodką śmietanką. Można dodać kilka kropel cytryny.  Nakładamy maseczkę na twarz, szyję i dekolt.  Żeby papka lepiej przylegała do skóry przykrywamy twarz wilgotną gazą. Po 15 minutach zmywamy ciepłą wodą. Maseczkę można stosować także na dłonie.

Maseczka  z banana i pestek winogron

–> odżywia skórę i poprawia jej koloryt. Zamiast pestek można śmiało dodać oliwę z oliwek.

Rozcieramy banana z łyżeczką oleju z pestek winogron. Nakładamy na twarz, szyje i dekolt. Zmywamy po 20 minutach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *