Zachwyciłam się ostatnio bananami. To zawsze Marcinek był ich wielbicielem, bo lubi je zwłaszcza jako składnik mlecznych i lodowych koktajli i shake’ów. Ja zwykle wybierałam pomarańcze, winogrona i jabłka, chrupane tradycyjne, świeże.
Dodatkowo myślałam, że banany są tuczące i nie powinno się ich jeść za dużo. A to jest nieprawda. Tym lepiej dla mnie, bo i tak ie wyobrażam sobie, by przestały gościć w mojej kuchni.
Postanowiłam przyjrzeć się tym wspaniałym, najchętniej i najczęściej na świecie kupowanym owocom i trafiłam na informacje tak ciekawe, ze postanowiłam się nimi z Wami podzielić.
Poza informacjami praktycznymi, poniżej znajdziecie również przepisy na wykorzystanie bananów w kuchni oraz kosmetyce. Zapraszam.
Co mają w sobie banany (w 100g)?
- wartość energetyczna: 90 kcal w 100g
- węglowodany: 21 gram. W zielonych bananach jest to skrobi, która w miarę dojrzewania owocu rozbija się na cukry: fruktozę, glukozę i sacharozę. To właśnie one odpowiedzialne są za słodki smak banana.
- błonnik: 2 g. Zjadając dwa małe banany wchłaniamy więcej błonnika niż jedząc np. 100 orzechów. Dodatkowo błonnik zawarty w bananach sprzyja obniżeniu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.
- woda: 73,5 g. Jak nie lubisz pić wody, jedz banany!
- tłuszcze: 0,4 g. Prawie nic :P
- białko: 1,2 g. Jak na owoce, jest to cakiem dużo.
- witaminy: B1-0,07 mg; B2 – 0,08 mg; niacyna – 0,7 mg; C – 17 mg
- składniki mineralne: banany bogate są w potas, magnez, selen, popiół, wapń, fosfor, żelazo, sód, beta-karoten
- tryptofan: aminokwas wchodzący w skład serotoniny, wpływa kojącą na stany depresyjne.
Energia
[ kcal]
|
Białko
[ g ]
|
Tłuszcz
[ g ]
|
Węglo-
wodany [g]
|
|
Banan [100g]
|
90
|
1,2
|
0,4
|
21
|
Banany – ciekawostki
- Ze skórki banana manilskiego pozyskiwane jest włókno(manila) odporne na zrywanie i wode morską. Produkuje się z niego linie okrętowe, żagle, sieci rybackie, powrozy i sznury. Manili używa się również do wyrobu papieru i płyt budowlanych.
- Skórki banana zawierają śladowe ilości substancji psychoaktywnych, takich jak: serotonina, dopamina i norepinefryna
- Banany są owocem bardzo nietrwałym. Od momentu ścięcia wystarczą 24 dni aby banan zgnił. Stąd obowiązkowe jest przwożenie bananów w chłodniach
- We wschodniej Afryce spożycie bananów wynosi 400kg/osobę. Wytwarza się tam z nich również piwo.
- Z gatunków typowo skrobiowych wyrabia się mąkę służącą do wypieku chleba.
Banany w kuchni
Grillowane banany w czekoladzie
Banany zapiekane w cieście
Płonące banany
Potrzebujemy: 4 banany, cukier, mąka, 1 jajko, 6 łyżek masła, rum
Drink Koktajl Bananarama
Potrzebujemy: 60 ml wódki, 30 ml soku z limonki, 0,3 szt banana, 1 łyżeczka miodu, lód
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Podajemy w kieliszku od wina. Do środka wkładamy limonkę.
Banany dla Pań!
Maseczka z bananów i śmietanki
–> doskonale zmiękcza suchą i łuszczącą się skórę, jednocześnie ją ujędrniając.
Rozgniatamy widelcem połowę banana i mieszamy ze słodką śmietanką. Można dodać kilka kropel cytryny. Nakładamy maseczkę na twarz, szyję i dekolt. Żeby papka lepiej przylegała do skóry przykrywamy twarz wilgotną gazą. Po 15 minutach zmywamy ciepłą wodą. Maseczkę można stosować także na dłonie.
Maseczka z banana i pestek winogron
–> odżywia skórę i poprawia jej koloryt. Zamiast pestek można śmiało dodać oliwę z oliwek.