Przepis na filety rybne z duszoną kapustą, boczkiem i czerwoną fasolą

Przyznaję, że coraz częściej brakuje nam europejskiego jedzenia, a co za tym idzie nie wybieramy na bantajańskim targu ryb równie często jak to kiedyś bywało.

 

Zaopatrzenie w pozyskiwane lokalnie mięso na wyspie jest słabe, a sprzedający wykładają po prostu asortyment na lady straganów i czekają na chętnych do skutku. Brak lodówek i bzyczące nad tym wszystkim dziesiątki much odganiane równie zmyślnymi, co nieskutecznymi  urządzeniami miejscowej produkcji niestety zniechęcają.

 

Mięso staramy się zatem zamawiać w jednym, sprawdzonym, zaprzyjaźnionym sklepie i odbierać następnego dnia z samego rana. Nie zawsze do zamówienia ma się jednak głowę zawczasu i wówczas pozostaje nieśmiertelny targ rybny, z którego korzystamy z radością, tym większą, że i na nim zdążyliśmy wejść już w komitywę z ulubionymi sprzedawcami.

Dziś propozycja na filety z pysznej ryby nazywanej na wyspie kilawan (którą można z powodzeniem zastąpić na przykład dorszem) z oryginalnym dodatkiem w postaci duszonej kapusty z boczkiem i czerwoną fasolą. Smacznego.

Składniki:

  • 2 filety białej ryby (u nas dorodny kilawan)
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 chili, drobno pokrojona
  • ½ główki białej kapusty, poszatkowanej
  • 100g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • ½ szklanki pokrojonego szczypioru od dymki
  • 1 szklanka wywaru rybnego
  • 6 łyżek białego wina
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

WH3A1557-copy

Filety solimy, pieprzymy i odkładamy na 15 minut.

WH3A1559-copy

Na dużej patelni smażymy boczek, aż się wytopi i dodajemy cebulę. Smażymy, aż cebula się zeszkli.

Dodajemy resztę warzyw: kapustę, marchew, czosnek, chili, fasolę i dymkę (zostawiając część do posypania).

Smażymy przez około 3-4 minuty i zalewamy wszystko wywarem rybnym i winem. Przyprawiamy do smaku i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu aż płyn wyparuje.

WH3A1561-copy

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy ryby, około 4 minuty z każdej strony (lub nieco dłużej w zależności od grubości filetów).

Rybę podajemy na duszonej kapuście posypaną dymką.

WH3A1566-copy WH3A1564-copy

8 thoughts on “Przepis na filety rybne z duszoną kapustą, boczkiem i czerwoną fasolą”

  1. Hej,

    Bardzo fajny blog. Masz od nas jeden punkcik w konkursie Blog Roku:)
    Zapraszamy również do subskrybowania naszego bloga w celu pozostania stale w kontakcie!

    Pozdrawiamy,
    Republika Podróży

    1. Zgłosiliśmy rekreacyjnie, bez treningu i promocji, więc nie ma co liczyć na cuda, za głos oczywiście dziękujemy :-). Dzięki też za namiar na Wasz serwis i bloga, trzymamy kciuki za Pitcairn. Pozdro.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *