Ceviche z morszczuka w meksykańskim stylu

Mieszkając w Polsce z rybami w kuchni mieliśmy do czynienia raczej sporadycznie. Jako zapaleni wędkarze łowiliśmy w miarę możliwości często, ale trofea po sfotografowaniu zawsze wracały do wody. Z doświadczeń kulinarnych na pierwszy plan wysuwają się jedynie smażone filety, tradycyjny wigilijny karp i, w nieco innych towarzysko okolicznościach, śledzik w occie lub rolmops.

Może przesadą byłoby stwierdzenie, że w wyspiarskiej kuchni królują ryby, ale z pewnością serwuje się je tutaj równie często jak dania mięsne. Co za tym idzie miałam okazje poznać i wypróbować wiele sposobów, na jakie można przygotować i podać te dary morza. Dziś ponownie jeden z tych mniej typowych i znanych w Europie – ryba marynowana w soku z cytrusów z dodatkami, czyli peruwianskie ceviche w meksykańskim stylu czyli z tortillą ! ;)

Składniki :

Marynata:

  • 500g morszczuka (można zastąpić inną białą rybą )
  • 100g krewetek
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1 czerwona cebula
  • ½ łyżki czarnego pieprzu
  • ½  łyżka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z 3 cytryn
  • Sok z 4 limonek
  • Sok z 1 pomarańczy

Dodatki:

  • 1 awokado
  • 25g posiekanych orzechów
  • 1 sałata rzymska
  • 6 pomidorków koktajlowych, przekrojonych w pół
  • 1 słodki ziemniak ok 450g
  • ½ szklanki świeżej kolendry
  • Tortilla (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wyciśnięty sok z limonek, cytryn i pomarańczy wlewamy do dużego, najlepiej litrowego słoika. Dodajemy cukier, sól, pieprz, czosnek, czerwoną cebulę i papryczkę chili. Ostawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia dokładamy do słoika rybę pokrojoną w 2 cm kawałki i odstawiamy na kolejne 6 godzin. Po tym czasie dodajemy krewetki i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Słodkiego ziemniaka obieramy i kroimy w 1 cm kostkę. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy ostrą papryką. Pieczemy przez 20-30 minut lub aż zmięknie po czym studzimy.

W dużej misce mieszamy sałatę rzymską, pomidorki, orzechy, awokado i kolendrę. Na 30 minut przed podaniem mieszamy sałatę z całą marynatą ze słoika i dekorujemy słodkimi ziemniakami. Ceviche serwujemy w temperaturze pokojowej.

Jeżeli podajemy na sposób meksykański, to podsmażamy tortillę na suchej patelni przez 30 sekund z obu stron i podajemy razem z ceviche, tak, by można było już przy stole wypełnić je nadzieniem.  Ceviche można również podać w łupinkach po awokado :)

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

   

3 thoughts on “Ceviche z morszczuka w meksykańskim stylu”

  1. U Ciebie pysznie. Nawet w ten upał nabrałabym apetytu na takie smakowite jedzenie. I poprosiłabym o dokładkę. :-))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *