Makaron z aromatycznym sosem i wołowiną. Można jeść jako samodzielnie danie, ale również jako dodatek np. do ryżu, kaczki czy kapusty stir fry.
Makaron z aromatycznym sosem i wołowiną
Składniki: (4 porcje)
- 100g makaronu vermicell
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 3 łyżki dymki, drobno pokrojonej
- 3 ząbki czosnku, drobno pokrojonego
- 450g mielonej wołowiny
- pokrojona dymka do ozdoby
Składniki sosu:
- 450ml wywaru z kurczaka
- 1 ½ łyżki sosu pasty sojowej (chili bean paste)
- 1 łyżka sosu żółtej pasty sojowej (yellow bean paste)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
Przygotowanie:
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Rozgrzej bardzo mocno woka, aż się zacznie lekko dymić. Dodaj olej i kiedy nabierze temperatury, dodaj dymkę, czosnek i stir fry przez 15 sekund. Dodaj mięso i smaż je przez 8 minut, aż zmieni kolor. Po tym czasie, dodaj wszystkie składniki sosu, oprócz oleju sezamowego, dobrze wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez 5 minut.
Teraz dodaj makaron i olej sezamowy, dobrze wymieszaj i stir fry przez kolejne 5 minut, aż prawie cały odparuje.
Podaj w salaterkach, przyozdobione dymką.
ach, oglądając, aż ślinka sama cieknie!
jeju. ale apetyczna pasta.