Golonka duszona w winie i w pomidorach z kminowo-czosnkowymziemniaczanym puree

Smaczna i sycąca golonka jest daniem, które Anglosasi zaliczyliby do tzw. comfort foods z przeznaczeniem na zimne i długie wieczory, jako danie znakomicie rozgrzewające, wprawiające w błogość i poprawiające humor. Aż dziw bierze, że większość wielbicieli tego smakołyku stanowią mężczyźni, kobietom zaś najczęściej przeszkadza tłusta skórka. Niesłusznie, bo pod nią kryje się wyjątkowo delikatne, kruche i bardzo często chude mięso, a i sama skórka może być smaczna jeżeli golonkę podać zapeklowaną, z odpowiednim sosem, lub dobrym chrzanem. Sposobów przygotowania jest wiele, wszyscy zapewne znają tradycyjną gotowaną lub pieczoną po bawarsku, podaną z chrzanem lub imbirem. Poniżej przepis na golonkę duszoną w winie z pomidorami i zapieczona w piekarniku. Podałam ją z ziemniakami puree z kminem i czosnkiem. Smacznego :)  


Składniki :

  • 4 golonki
  • 8 łyżek masła
  • 2 średnie oskrobane i pokrojone w kostkę marchewki
  • 2 pokrojone w kostkę cebulę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • ¼ szklanki mąki
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 puszka pomidorów z puszki
  • 1 ½ szklanki wywaru wieprzowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki zmielonego kminu
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki soli + dodatkowo do smaku
  • ½ łyżeczki pieprzu + dodatkowo do smaku
  • 1 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • posiekana natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Golonki dokładnie płuczemy, solimy, pieprzymy i posypujemy rozmarynem. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy 5 łyżek masła, dodajemy golonki i obsmażamy je z każdej strony. Przyrumienione odkładamy na talerz.

Pozostałe 3 łyżki masła rozgrzewamy w dużym garnku, dodajemy marchew, cebulę i smażymy przez 7-8 minut, aż cebula zacznie zmieniać kolor. Dodajemy posiekany ząbek czosnku i smażymy jeszcze przez 30 sekund.

Golonki obtaczamy  w mące i dodajemy je do podsmażonej marchewki i cebuli. Wszystko zalewamy winem, zmiksowanymi pomidorami z puszki i wywarem. Przyprawiamy bazylią, tymiankiem, kminem, chili i solą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny.

Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.

Po 1.5 godziny duszenia wyjmujemy golonki z sosu, szczelnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku przez 2 godziny. W tym czasie redukujemy sos, gotując na dużym ogniu i mieszając.

Gotowe golonki przekładamy na talerz i polewamy sosem. Skórkę z cytryny mieszamy z natką pietruszki i posypujemy danie.

Ziemniaki z kminem i czosnkiem

Składniki :

  • 750g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżka kminu
  • ½ łyżki sproszkowanego czosnku

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Do ugotowany ziemniaków dodajemy masło, mleko, kmin i czosnek i dusimy na puree. Gotowe  :)

5 thoughts on “Golonka duszona w winie i w pomidorach z kminowo-czosnkowymziemniaczanym puree”

  1. Przyznam się, że nigdy nie jadłam golonki i raczej nigdy w życiu nie spróbuję. Natomiast nigdy jeszcze nie widziałam golonki tak ładnie podanej – moja rodzina by ją pokochała.

    Pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *