Dziś proponuję uproszczony, szybki przepis na tzatziki z dodatkiem świeżej mięty, bardzo popularny sos z jogurtu i zielonego ogórka. Do grillowanych mięs i warzyw nadaje się doskonale :)
Składniki :
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 starty zielony ogórek
- 1 łyżka drobno pokrojonych liści mięty
- 1 łyżeczka zmielonego czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jogurt miksujemy z czosnkiem, solą, pieprzem, miętą i sokiem z cytryny. Starty ogórek dokładnie wyciskamy z nadmiaru wody i mieszamy z jogurtem. Sos podajemy w naczyniu przybranym liśćmi mięty.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
następnym razem robiąc ten sos i ja dodam mięty, nigdy wcześniej tego nie robiłam.
Uwielbiam ten sos do grillowanych mięs i do frytek. Co prawda ciężko u nas dostac odpowiedni jogurt (prawdziwy grecki, gęsty), ale i tak nie mogę się oprzec i często go robię :)
Jeśli mogę coś zasugerowac, to zamiast soku z cytryny dodaj łyżeczkę octu winnego. Daje niezastąpiony smak :)
Pozdrawiam :)
Bardzo lubię ten sosik:)
Chętnie wypróbuję miętową wersję tzatziki;)
hmmmm… z mieta? trzeba sprobowac! poki co, uwielbiam z koperkiem!! :-))
jeszcze go nie robiłam, więc przepis zapisuję :)
Asieja, dodaj mięty, na pewno sie nie zawiedziesz :)
Kasia, z grecik jogurtem tzatziki jest faktycznie najlepsze! Swietny pomysl z octem winnym, dziekuje i na pewno wyprobuje :)
Wiosenka, zgadzam sie, ten sosik jest pierwsza klasa :)
Panna M, wyprobuj, gorąco polecam :)
Cudawianki, a ja z koleji nie jadlam z koperkiem :)
Paula, zapisuj przepis i maszeruj do kuchni ;)
lubię tzatziki, szczególnie własnej roboty
używam jogurtu greckiego, niestety ma sporo tłuszczu, a co za tym idzie i kalorii, ale do tzatzików jest niezastąpiony
odnośnie koperku/mięty – szkół jest wiele :) może i ja dodam mięty