Sos do sałatek: balsamiczny winegret

Jednym z moich ulubionych sosów do sałatek, zaraz po miodowo-musztardowym jest najbardziej chyba znany i popularny dressing, czyli winegret balsamiczny. Uważam, że najlepiej komponuje się z sałatkami zawierającymi boczek lub ser blue, bo świetnie równoważy ich słonawy smak, ale jest na tyle uniwersalny, że może być (i bywa), szeroko stosowany do sałatek  najróżniejszych.


Składniki :

  • ¼ szklanki octu balsamicznego
  • ¾ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki brązowego cukru, opcjonalnie*
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

W blenderze miksujemy wszystkie składniki. W powyższego przepisu wychodzi 250 ml dressingu.

* Jeżeli używamy dobrej jakości octu balsamicznego cukier będzie niepotrzebny. Jeżeli jednak mamy gorszej jakości ocet cukier zbalansuje jego zbytnią kwaskowość.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

     

5 thoughts on “Sos do sałatek: balsamiczny winegret”

  1. Ewa, jezeli dressing bedzie dla ciebie za kwasny po prostu dodaj cukier :)
    Cozerka, maczany chleb hmm, musze spobowac :)
    Paula, dzieki :)

  2. Sos jest super ja robie jeszcze inną wersje dodaje jeszcze łyżeczkę musztardy, zamiast cukru użuwam 2 łyżeczek miodu. Pozdrawiam Paweł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *