Smażony ryż z krewetkami i szparagami


Sezonowe szparagowe szaleństwo dopadło również i mnie, czego wynikiem jest poniższy przepis na chiński ryż z krewetkami, czosnkiem i szparagami. Połączenie smaków istnie niebiańskie, danie okazało się niezwykle aromatyczne, a zarazem bardzo rześkie, zatem znakomicie nadaje się na ciepłe letnie wieczory, które, mam nadzieję, są już tuż tuż.

Składniki (3 porcje):

  • 200g krewetek
  • 2 jajka
  • ½ cebuli, pokrojonej w kostkę
  • ½ pęczka dymki, pokrojonej w 1 cm kawałki
  • 2 łyżki białego sezamu
  • 250g szparagów
  • 1 drobno pokrojona papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ dużej marchewki, startej
  • 2 ½ szklanki ryżu, najlepiej ugotowanego 2 dni wcześniej (około 450g)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
Szparagi dokładnie płuczemy w wodzie. Obcinamy zdrewniałe końcówki, około 4-6 cm, a resztę twardej końcówki obieramy ze skórki za pomocą obieraczki. W szerokim garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy szparagi i zagotowujemy ponownie, zmniejszamy ogień i dusimy bez przykrycia 8 minut po czym odcedzamy. Szparagi są gotowe, gdy są na tyle miękkie, że łatwo wbić w nie nóż. Twarde końcówki nadają się znakomicie na wywar, więc nie musisz ich wyrzucać :) Gotowe szparagi kroimy na 2 cm kawałki.

Ryż przebieramy widelcem lub palcami, aby go rozkleić. Powinien być sypki.
Rozgrzewamy łyżkę oleju w woku, wrzucamy jajka i smażymy tak jak jajecznicę. Odstawiamy na bok.

Ponownie rozgrzewamy łyżkę oleju w woku. Smażymy cebulę aż stanie się przezroczysta, wtedy dodajemy czosnek, marchewkę i sezam i wszystko smażymy 30 sekund. Dodajemy dymkę, szparagi i krewetki i smażymy 3 minuty. Dodajemy ryż, jajka, sos sojowy i sos ostrygowy, solimy i pieprzymy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy, smażymy około 2-3 minuty i podajemy od razu. Smacznego!

4 thoughts on “Smażony ryż z krewetkami i szparagami”

  1. Przepis wypróbowany- pychota. W zależności od upodobań zmodyfikowałem go lekko pod siebie ;p Dodaje ponad pół kilo krewetek ;D, a ryż wcześniej zasmażam z jajkiem. Obie wersje wyśmienite ;D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *