Enchiladas – majowe wyzwanie Daring Cooks

Meksykańska enchilada była kolejnym, majowym wyzwaniem The Daring Cooks. Pomysł Barbary prowadzącej bloga Barbara Bakes i Bunnee autorki Anna + Food. Głównym zadaniem było przygotowanie domowej salsy do enchiladas. Jedną z propozycji Barbary i Bunnee była salsa z czerwonych papryczek chili, a ponieważ lubię ostre jedzenie, pomysł ten bardzo przypadł mi do gustu. Ostatnio dość często jedliśmy w domu meksykańskie jedzenie, zwykle jednak tradycyjnie, co oznaczało samodzielne wypełnianie tortilli nadzieniem według uznania i jedzenie rękoma. Tym razem postanowiłam spróbować podać je inaczej i zamiast typowych porcji postanowiłam zaserwować małe, bardziej eleganckie enchiladas, wycinając z jednej tortilli 3 małe krążki i zapiekając w piekarniku.  Dodatkowo wymyśliłam do tego puree z czerwonej fasoli, które złagodziło pioruński smak chili :) Dla ostrolubnych jest to potrawa wymarzona :)

Składniki :

  • 1 tortilla na osobę
  • olej
  • chili salsa (przepis poniżej)
  • puree z czerwonej fasoli (przepis poniżej)
  • starty żółty ser
  • poszatkowana sałata lodowa
  • guacamole
  • salsa Pico de Gallo
  • kwaśna śmietana

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.

Z tortilli wycinamy mniejsze krążki, które smażymy na rozgrzanym oleju przez 30 sekund z każdej strony.

Na wyłożonej papierem pergaminowym blaszce układamy enchiladas. Na krążek tortilli kładziemy łyżkę chili salsy, łyżkę puree z fasoli, posypujemy startym serem i  przykrywamy krążkiem tortilli. Kładziemy kolejną warstwę chili salsy, łyżeczkę guacamole i straty ser, przykrywamy 3 krążkiem tortilli i polewamy łyżeczkę chili salsy na wierzchu. Zapiekamy w piekarniku pod folią aluminiową przez 25 minut. Posypujemy startym serem i wkładamy ponownie do piekarnika by ser się roztopił. Wyciągamy i odstawiamy na 5 minut. Enchiladas możemy podać na poszatkowanych liściach sałaty lodowej, a wierzch udekorować kwaśną śmietaną i salsą Pico de Gallo.

 

Chili salsa

Składniki :

  • 20 wysuszonych papryczek chili
  • ¼ szklanki wody
  • 6 ząbków czosnku
  • sól
  • ½ metki tatarskiej lub 50g zmielonej wołowiny
  • garść świeżej kolendry
  • 1 puszka pomidorów

Przygotowanie:

Usuwamy łodygi i pestki z papryczek i moczymy w wodzie przez 30 minut. W blenderze umieszczamy czosnek, chili, kolendrę i ¼ szklanki wody i miksujemy na gładką masę. Przekładamy wszystko do garnka, zalewamy puszką pomidorów, dodajemy metkę tatarką, solimy do smaku i dusimy bez przykrycia 30 minut.

 Puree z czerwonej fasoli

Składniki :

  • ½ cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • ½ czerwonej fasoli z puszki, bez wody
  • ½ łyżeczki gorzkiego kakao
  • ½ łyżeczki papryki
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku

Przygotowanie:

W garnku szklimy cebulkę, dodajemy czosnek i po 30 sekundach resztę składników. Zagotowujemy i mielimy na puree.

   

6 thoughts on “Enchiladas – majowe wyzwanie Daring Cooks”

  1. nope, can't find tomatillos in poznan :( but red beans sound great for enchilads! I love red beans, especially refried beans in burritos. This looks perfect, great job on the challenge!

  2. ja sobie odpuściłam to wyzwanie , głównie z powodu problemów ze skłądnikami w polsce – tomatilos równiez nie do dostania w krk ;/ pozatym nikt u mni enie jest fanem kuchni tex-mex ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *