Tapenada – kolejna propozycja rodem z kuchni francuskiej, której nazwa pochodzi od prowansalskiej nazwy kaparów tapeno. Pasta z oliwek, kaparów, anchois i oliwy z oliwek, świetna jako dodatek do chleba czy krakersów.
Składniki:
- 250g czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 6 filecików anchois
- 3 łyżki kaparów
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-8 łyżek oliwy z oliwek
- Pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oliwki, czosnek, anchois, kapary i skórkę pomarańczy wrzucamy do miksera, pieprzymy, mielimy. Nadal miksując, dolewamy stopniowo oliwę i sok z cytryny. Gotową pastę przekładamy do słoika i zalewamy dodatkowo odrobiną oliwy. Można przechowywać w lodówce do dwóch miesięcy.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
O tak! Tapenada jest pyszna!
Pozdrawiam;-)
Nigdy nie robiłam, ale ciekawie brzmi to połączenie, spróbuję. Pozdrawiam :)
NIgdy nie robiłam jej w domu, przepis podkradam mam nadzieje wypróbować:)
i love the taste of capers and this is a wonderful use of it. Must be a delicious spread on bread!