Tapas i Gambas al Ajillo


Tapas, czyli małe porcyjki, specjały kuchni hiszpańskiej, od razu podbiły moje serce i na stałe zadomowiły się w naszym jadłospisie.
 Początki tapas były skromne – kromka chleba lub plaster mięsa  (najczęściej szynki lub chorizo) serwowane były w andaluzyjskich tawernach by służyć klientom do przykrywania kieliszków ze słodką sherry między łykami. Nazwa wzięła się stąd, że tapa po hiszpańsku znaczy pokrywka.
Obyczaj miał bardzo praktyczne zastosowanie – oprócz odganiania muszek znad sherry, słone mięso wzmagało pragnienie, a właściciel tawerny sprzedawał więcej trunku :) Tapas bardzo szybko zaczęły cieszyć się ogromna popularnością jako dodatek do napojów i patrząc na nocne życie w Hiszpanii, łatwo można stwierdzić zostało tak do dziś. :) Tapas bar, albo tapaseria, to obowiązkowy przystanek podczas wizyty w każdej hiszpańskiej miejscowości.
 Poniżej moje ulubione tapas, łatwe i szybkie w przygotowaniu, do tego niezmiernie popularne: Gambas al Ajillo czyli krewetki z czosnkiem oraz Plato con jamon, chorizo, queso y limo czyli półmisek wędlin i serów z oliwkami :)

 

Gambas al Ajillo
Składniki:

  • 750g krewetek
  • 4 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku, poszatkowanego
  • 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki suszonych płatków ostrej papryki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wytrawnej sherry lub brandy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki drobno pokrojonej pietruszki

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulkę, szklimy, dodajemy czosnek, płatki papryki i sól. Smażymy przez minutę. Zwiększamy maksymalnie ogień, dodajemy krewetki i zalewamy wszystko brandy. Smażymy tak na dużym ogniu przez 2-3 minuty lub aż krewetki zrobią się różowe. Ściągamy z ognia, mieszamy z sokiem z cytryny i pietruszką. Podajemy ze świeżym pieczywem.
 

Plato con jamon, chorizo y limo
Składniki:

  • szynka  serrano
  • szynka iberyjaska
  • chorizo
  • oliwki
  • ser: żółty i pleśniowy

Aranżujemy wszystkie składniki na talerzu.
 

4 thoughts on “Tapas i Gambas al Ajillo”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *