Cynamonowe zawijańce

Miejskie cukiernie z czasów dzieciństwa i wczesnej młodości zawsze kojarzą się z przyjemnością. Mimo uwijających się za lada sprzedawczyń w równym stopniu co klientami, zaabsorbowanych syzyfową pracą polegającą na beznamiętnym odganianiu roju os znad rozpływającego się na pączkach i drożdżówkach lukru, było w tych sklepikach ze słodyczą coś magicznego. Poznańskie szneki, kupowane najczęściej na długich przerwach i pałaszowane po kilka na raz, z pewnością każdy kto wychował się w tym mieście pamięta i wspomina.

Mimo, że na pozór trudno we własnej kuchni dorównać ciastkarskim mistrzom – zawodowcom, postanowiłam spróbować, czego wynikiem są przedstawione na zdjęciach cynamonowe zawijańce. Na zachętę napisze tylko, że tego popołudnia na codzień raczej sumiennie przestrzegana dieta jakoś zupełnie wyleciała mi z głowy.
Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka (1 minuta w mikrofali)
  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ szklanki masła
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki cukru
  • 5 szklanek mąki
  • 3 łyżeczki suchych drożdży

Nadzienie cynamonowe (przepis poniżej)

Polewa (przepis poniżej)

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sól i drożdże, dodajemy pozostałe płynne  składniki i wyrabiamy ciasto na lekko naoliwionej powierzchni przez około 10 minut, a gotowe i zawinięte w folie odkładamy na 10 minut.

Następnie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 40×60 cm. Wierzch ciasta smarujemy ½ szklanki masła ( z przepisu na nadzienie) i posypujemy przygotowaną cynamonową masą. Całość zwijamy w rulon, ale nie za ciasny, bo podczas pieczenia środek drożdżówki wybrzuszy się ponad resztę.

Otrzymany walec kroimy na 3 cm kawałki, przekładamy do wcześniej wyłożonej papierem blachy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45-60 minut.

Pieczemy w piekarniku w 180ºC przez 20-25 minut. Jeszcze ciepłe zawijańce polewamy lukrem  i gotowe!

Z podanego przepisu wychodzi około 13-15 drożdżówek, które najlepiej smakują w ten sam dzień.

 

Nadzienie cynamonowe

Składniki:

  • ½ szklanki masła (na posmarowanie ciasta)
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 4-5 łyżek cynamonu w proszku
  • ¾ – 1 szklanki posiekanych orzechów

Przygotowanie:

Roztapiamy lekko masło, którym później smarujemy ciasto. Dokładnie mieszamy z cynamon z cukrem i orzechami.

 

Polewa:

Składniki:

  • 60g serka filadelfia
  • ¼ szklanki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ¼ łyżeczki ekstraktu z cytryny

Przygotowanie:

W misce mieszamy serek i lekko roztopione masło, aż nabiorą kremowej konsystencji. Dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii i cytryny i ponownie mieszamy. Polewę możemy przechowywać w lodówce, ale  przed użyciem doprowadzamy do temperatury pokojowej.

 

8 thoughts on “Cynamonowe zawijańce”

  1. Tak, obłednie wyglądaja, to fakt. Też mi sie kojarzą z niepilnowaniem diety. Chociaż mnie to nie dot., bo ja jestem na diecie wysokokalorycznej. ;-)))

  2. jeśli walec pokroimy na 3 cm kawałki i upiecemy to jakim cudem otrzymamy takie piękne zawijańce??

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *