Miejskie cukiernie z czasów dzieciństwa i wczesnej młodości zawsze kojarzą się z przyjemnością. Mimo uwijających się za lada sprzedawczyń w równym stopniu co klientami, zaabsorbowanych syzyfową pracą polegającą na beznamiętnym odganianiu roju os znad rozpływającego się na pączkach i drożdżówkach lukru, było w tych sklepikach ze słodyczą coś magicznego. Poznańskie szneki, kupowane najczęściej na długich przerwach i pałaszowane po kilka na raz, z pewnością każdy kto wychował się w tym mieście pamięta i wspomina.
Mimo, że na pozór trudno we własnej kuchni dorównać ciastkarskim mistrzom – zawodowcom, postanowiłam spróbować, czego wynikiem są przedstawione na zdjęciach cynamonowe zawijańce. Na zachętę napisze tylko, że tego popołudnia na codzień raczej sumiennie przestrzegana dieta jakoś zupełnie wyleciała mi z głowy.
Składniki:
- 1 szklanka ciepłego mleka (1 minuta w mikrofali)
- ¼ szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ½ szklanki masła
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- ½ szklanki cukru
- 5 szklanek mąki
- 3 łyżeczki suchych drożdży
Nadzienie cynamonowe (przepis poniżej)
Polewa (przepis poniżej)
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sól i drożdże, dodajemy pozostałe płynne składniki i wyrabiamy ciasto na lekko naoliwionej powierzchni przez około 10 minut, a gotowe i zawinięte w folie odkładamy na 10 minut.
Następnie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 40×60 cm. Wierzch ciasta smarujemy ½ szklanki masła ( z przepisu na nadzienie) i posypujemy przygotowaną cynamonową masą. Całość zwijamy w rulon, ale nie za ciasny, bo podczas pieczenia środek drożdżówki wybrzuszy się ponad resztę.
Otrzymany walec kroimy na 3 cm kawałki, przekładamy do wcześniej wyłożonej papierem blachy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45-60 minut.
Pieczemy w piekarniku w 180ºC przez 20-25 minut. Jeszcze ciepłe zawijańce polewamy lukrem i gotowe!
Z podanego przepisu wychodzi około 13-15 drożdżówek, które najlepiej smakują w ten sam dzień.
Nadzienie cynamonowe
Składniki:
- ½ szklanki masła (na posmarowanie ciasta)
- 1 szklanka brązowego cukru
- 4-5 łyżek cynamonu w proszku
- ¾ – 1 szklanki posiekanych orzechów
Przygotowanie:
Roztapiamy lekko masło, którym później smarujemy ciasto. Dokładnie mieszamy z cynamon z cukrem i orzechami.
Polewa:
Składniki:
- 60g serka filadelfia
- ¼ szklanki masła
- 1 szklanka cukru pudru
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- ¼ łyżeczki ekstraktu z cytryny
Przygotowanie:
W misce mieszamy serek i lekko roztopione masło, aż nabiorą kremowej konsystencji. Dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii i cytryny i ponownie mieszamy. Polewę możemy przechowywać w lodówce, ale przed użyciem doprowadzamy do temperatury pokojowej.
Po prostu przepyszne:)
dla takich cudnych zawijańców chyba warto poświęcic jeden dzień diety.. chyyba:-)
Uwielbiam je. Często robię.
Twoje wygladają obłędnie :D
Tak, obłednie wyglądaja, to fakt. Też mi sie kojarzą z niepilnowaniem diety. Chociaż mnie to nie dot., bo ja jestem na diecie wysokokalorycznej. ;-)))
Co tam dieta!! Takich pyszności nie sposób zjeś.gorąco polecam :)
Dla takich pyszności warto zapomnie o diecie,gorąco polecam :)
jeśli walec pokroimy na 3 cm kawałki i upiecemy to jakim cudem otrzymamy takie piękne zawijańce??
Nycus, po odstawieniu na 40 minut ciasto podrosnie.