Chiński smażony ryż z czosnkiem i brokułami

Kolejna propozycja dla wielbicieli ryżu i kuchni azjatyckiej – chiński smażony ryż, który uwielbiam za smak, szybkość w przygotowaniu i uniwersalność. Może być ciekawym i prostym dodatkiem do orientalnych dan, a nawet pomysłem na danie główne, kiedy rzeczywiście brakuje nam czasu. Wartym zastosowania trikiem jest użycie ryżu ugotowanego dzień, lub dwa dni wcześniej – przystawka udaje się wtedy najlepiej.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego uprzednio ryżu krótkoziarnistego
  • 1 jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ główki brokułów
  • 1-2  łyżki sosu sojowego lub do smaku
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Brokuły blanszujemy i  kroimy  na mniejsze kawałki.

Czosnek obieramy i drobno szatkujemy.

W woku rozgrzewamy łyżkę oleju, smażymy jajko tak jak na jejecznicę i odstawiamy. Smażymy czosnek, po 30 sekundach dodajemy brokuły dość często mieszając smażymy kolejną minutę. Dokładamy ryż i jajko, polewamy sosem sojowym i smażymy mieszając kolejną minutę. Gotowe!

    

7 thoughts on “Chiński smażony ryż z czosnkiem i brokułami”

  1. A jak ma być ugotowany ten ryż? krótko ziarnisty – czyli gotowany jak na sushi? Plus jak mocno ma być ścięta ta jajecznica zanim doda się do niej ryż? Przepis bardzo mi się podoba i chciałabym wypróbować :) A nie jestem doświadczona jeśli chodzi o kuchnię chińską ;)

  2. Kate, ryż najlepeij ugotuj według przepisu na opakowaniu. Jak potrzymasz go dwa dni w lodowce, troche obeschnie i bardziej bardziej sypki. Jajecznice ścinasz tak, aby nie było luźnego białka. Powodzenia, na pewno ryż będzie ci smakował :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *