Makaronowa sałatka w sosie sezamowym z zielonym ogórkiem

Przepis na sałatke pochodzi z poradnika kucharskiego Tyler Florence „Eat this book”. Jest mało skomplikowany i mimo dużej liczby składników sałatkę przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Zamiast zwykłego makaronu jajecznego, który szybko wchonął w siebie sos polecam jednak makaron typu udon, sobę lub somen, które moim zdaniem lepiej nadają się do zimnych sałatek.  Zielony ogórek wnosi świeżość, dodaje chrupkości i jest ciekawą przeciwwagą dla słodkiego orzechowego smaku.
Składniki:

  • 250g chińskiego makaronu jajecznego
  • 3 łyżki ciemnego oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 3 szczypiory od dymki, przekrojone wzdłuż
  • 2cm świeżo startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka smabal oelek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • ½ szklanki masła orzechowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 1 łyżka podpieczonych wcześniej nasion sezamu
  • Zielony ogórek, pokrojony w kostkę
  • świeża kolendra do przybrania

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą i ponownie odcedzamy. Przekładamy do dużej miski i mieszamy z olejem sezamowym, co zapobiegnie sklejaniu.

W małym garnku rozgrzewamy olej arachidowy, dodajemy szczypiory, imbir, czosnek, sambal oelek i mieszając gotujemy 1 minutę. Dodajemy cukier, masło orzechowe, sos sojowy, ocet ryżowy i gorącą wodę i mieszamy dopóki cukier nie rozpuści się całkowicie, a masło orzechowe zrobi się płynne. Powstały sos mieszamy z makaronem i ogórkiem. Przekładamy do salaterek i posypujemy nasionami sezamu i kolendrą. Smacznego :)

 

  

6 thoughts on “Makaronowa sałatka w sosie sezamowym z zielonym ogórkiem”

  1. Salatka wyglada przepieknie i intrygujaco. :) ale czy wg Pani moznaby tu uzyc zamiast sugerowanego makaronu – ryzowy? zalezy mi na smacznym, bezglutenowym daniu.

  2. Zwykly makaron wchlonal w siebie caly sos i salatka zrobila sie sucha. Mysle, ze z makaronem ryzowym moze stac sie tak samo, ale nie zaszkodzi sprobowac. Mozesz tez trzymac w lodowce osobno sos i makaron, a przed posilkiem wymieszaj odpowiednią ilość :)

  3. Zrobilam wczoraj ta salatke i najesc sie nie moglam. Musialam odlozyc porcje na lunch na dzis i doczekac sie nie moge bo to juz za 10 min. Salatka jest przepyszna, polecam!!!
    Monika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *