Ostra balijska zupa z kurczakiem, krewetkami i sambalem


Podczas naszej ostatniej wizyty w pewnej poznańskiej restauracji Marcinek zamówił balijską zupę z kurczakiem, krewetkami i sambalem. Zauważyłam jak mu się oczy zaświeciły po pierwszej łyżce i od razu postanowiłam zupę ugotować w domu. Jak to u mnie bywa, gotowanie czegoś nowego poprzedzone jest dość szerokim przeszukaniem internetu. Znalazłam to czego szukałam: bardzo interesujący blog o Bali. Nie było tam konkretnego przepisu na moją zupę, ale były przyprawy jakich używają i to mi wystarczyło. Poniższy przepis wygląda na nieco skomplikowany i nie ukrywam, że taki był. Żeby zrobić zupę, musiałam najpierw przygotować mieszanki przypraw (duże ilości, część czeka w zamrażarce na ponowne wykorzystanie) i ugotować wywar. Jak to już miałam zrobione, ugotowanie samej zupy było rzeczą prostą i szybką. Oczywiście moja zupa wyglądała nieco inaczej niż ta w restauracji. Smak jej też  był bardziej intensywny: ostro-słodki, długo pozostający na języku. Zupkę zajadaliśmy dwa dni, ku ogromnej uciesze Marcinka i mojej oczywiście. Dzięki porcji przypraw w zamrażarce, na pewno ugotuje to jeszcze raz i może nawet coś pozmieniam…:)
Składniki:

  • 2,5  litra wywaru z kurczaka (przepis poniżej)
  • ½ szklanki mieszanki przypraw  BASE BE SAMPI (przepis poniżej)
  • 2 cm świeżego imbiru, obranego, pokrojonego w paski
  • 4 ząbki czosnku, obranego, pokrojonego w paski
  • 1 duża, biała  rzepa, starta
  • 1 marchew, starta
  • garść orzechów
  • 1 ugotowana pierś z kurczaka, rozerwana widelcem
  • 75g krewetek
  • 2 łyżki sambal oelek
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Wywar z kurczaka:

  • 5 kg kości z kurczaka
  • 1 ½ szklanki mieszanki przypraw BASE BE SIAP (przepis poniżej)
  • 1 laska trawy cytrynowej
  • 3 liście limonek (dodałam liści laurowych)
  • 2 liście salam (opuściłam)
  • 1 łyżka zmiażdżonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
Kości dokładnie płuczemy, dopóki woda zacznie lecieć czysta. Zalewamy kości zimna wodą i zagotowujemy. Odcedzamy. Zalewamy kości świeżą woda i ponownie zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i wyciągamy szumowiny. Dodajemy pozostałe składniki i na małym ogniu gotujemy około 4-5 godzin. Nie przykrywamy garnka podczas gotowania, bo spowoduje to tylko zmętnienie  wywaru.  Można mrozić.
BASE BE SIAP

  • 225g szalotek
  • 125g czosnku
  • 50g kencur (zastąpiłam imbirem)
  • 100g orzeszków
  • 125g świeżej kurkumy
  • 50g ostrych papryczek
  • 50g cukru palmowego
  • 150ml oleju kokosowego
  • 2 trawy cytrynowe
  • 3 liście salamu (ominęłam)
  • 250ml wody
  • ¾ łyżeczki soli

Przygotowanie:
Wszystkie składniki  z wyjątkiem trawy cytrynowej, liści salam i wody , za pomocą blendera ucieramy na gładką masę. W garnku łączymy masę z pozostałymi składnikami i gotujemy na małym ogniu 60 minut lub dopóki woda wyparuje i przyprawy nabiorą złotego koloru.  Przed użyciem studzimy.
BASE  BE SAMPI:

  • 250g czerwonej papryczki chili, drobno pokrojonej
  • 40g czerwonej papryczki chili, drobno pokrojonej
  • 50g czosnku, posiekanego
  • 200g szalotek
  • 50g świeżego imbiru, startego
  • 2 ½ łyżki czarnego pieprzu
  • 2 ½ łyżki nasion kolendry
  • 100g orzeszków
  • 40g cukru palmowego
  • 150ml oleju kokosowego
  • 250ml wody
  • 3 liście salam
  • ¾ łyżki soli

Przygotowanie:
Wszystkie składniki z wyjątkiem liści salam, wody i soli za pomocą blendera ucieramy na gładka masę. W garnku mieszamy wszystkie składniki razem i gotujemy ma małym ogniu 60 minut lub dopóki przyprawy nabiorą złotego koloru i woda wyparuje.  Przed użyciem studzimy.
 Przygotowanie zupy:
W dużym garnku rozgrzewamy olej. Smażymy  czosnek, imbir i po 2 minutach dodajemy rzodkiew i marchew. Smażymy wszystko razem około 5 minut i zalewamy wywarem. Dodajemy mieszankę przypraw , sambal oelek, cukier palmowy, orzechy i pierś kurczaka. Gotujemy wszystko na małym ogniu przez 10 minut, wrzucamy krewetki i ściągamy z ognia. Niech zupa postoi trochę przed podaniem, około 5 minut.  Zupa ma specyficzny smak, ostro-słodki i radzę spróbować przed podaniem. Można ją dosłodzić cukrem palmowym, gdyby była za ostra, można ewentualnie dodać parę pomidorów pokrojonych w kostkę.
Bardzo bogaty i intensywny smak zupy można ewentualnie jeszcze rozcieńczyć   wodą, ale mam nadzieje, że nie będzie takiej konieczności.

     

4 thoughts on “Ostra balijska zupa z kurczakiem, krewetkami i sambalem”

  1. Mniam :) Uwielbiam zupy z owocami moża sama czasem takie robie. Muszę kiedyś wypróbować tą zupę, bo wygląda na prawdę kusząco. I ten kolor…

  2. this is the first time i've heard of sambal oelek. i wonder if the taste is any different from other asian chili paste?
    Love how there's so many recipes in the dish, it must taste excellent with the wonderful combinations!

  3. Dziwnograj, wyprobuj zupke, na pewno nie pozalujesz :)

    Anjelikuh, Sambal Oelek is the only asian chili paste I`ve tried so far. Sambal is made of chilies with no other additives and becouse of that it has little flavor of its own. It adds heat to a dish without altering the other flavors :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *