Tinga de pollo – nadzienie z kurczaka do tostadas

Uwielbiam kuchnię meksykańską z jej różnorodnymi smakami i  kolorami. Zupa z czarnej fasoli (szczególnie ta serwowana w Red Sombrero w Poznaniu)powala z nóg.   Poniżej zamieszczam przepis na kolejny hit na letnie wieczory.  Przepis jest bardzo prosty, a przy tym lekki i mało kaloryczny (no może oprócz kwaśnej śmietany :) ).  Wersja podstawowa to kurczak ze śmietaną.  Dla urozmaicenia można zaserwować inne dodatki : starty ser żółty, pico de gallo (salsa z pomidorów), guacamole i drobno pokrojoną sałatę lodową.  Są to podstawowe dodatki do tacos, ale spokojnie można je stosować do innych dań również.  Smacznego !
Składniki:

  •  1-2 piersi z kurczaka
  • sok z 2 limonek
  • 1/2 cebuli
  • sól
  • 1 cebula pokrojona w plastry
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki chili chipolte z puszki
  • 5 pomidorów pokrojonych w drobną kostkę lub 1 puszka
  • gęsta, kwaśna śmietana
  • 8 tortilli kukurydzianych

Przygotowanie:
Ugotować pierś z kurczaka w wodzie z solą, sokiem z limonek i cebulą.  Wyjąć z bulionu, ostudzić i podzielić palcami na małe kawałeczki.  Zmiksować chipolte z odrobiną bulionu pozostałego z gotowania kurczaka.

Plastry cebuli usmażyć z czosnkiem i dodać kurczaka, zmiksowane chipolte i  pomidory pokrojone w drobną kostkę.  Gotować przez 5 minut i dosolić do smaku.

tinga de pollo                         tinga de pollo (2)           tinga de pollo (3)

Podawać w glinianym garnku obok tostadas, aby każdy sam mógł sobie nakładać.  Tostada to nieduża kukurydziana tortilla usmażona w głębokim tłuszczu. U nas raczej mało dostępna. Łatwo to jednak ominąć. Zwykłą tortille kroimy na cztery kawałki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Na wierzch kładziemy kwaśną śmietanę.  To jest wersja absolutnie podstawowa. Ja do tego najczęściej kroję  salsę z pomidorów, pokrojoną w paseczki sałatę lodową i quacamole.  Hmmm, aż mi w brzuchu zaburczało :)

dodatki

3 thoughts on “Tinga de pollo – nadzienie z kurczaka do tostadas”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *