Tajska zupa z krewetkami i kokosem

Masz ochotę poczuć smak dalekich podróży albo marzy ci się chwila wytchnienia? Zupa z kokosem i makaronem na pewno cię nie zawiedzie. Ja za kokosami nie przepadam, można wręcz powiedzieć , że ich nie lubię, ale zupą się zajadam.  Można ją podawać gorącą w zimowe wieczory lub lekko przestudzoną w sam raz na letnie noce.

Składniki:

  • 3 łyżeczki oleju
  • 400 ml niesłodzonego mleczka kokosowego np. w puszce
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżeczki tajskiej pasty curry czerwone jak np. tutaj
  • 1 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 szklanka liści szpinaku
  • 2 małe cebulki, pokrojone
  • 1/4 szklanki świeżo  posiekanej kolendry
  • 100 g zielonego groszku
  • 2 piersi kurczaka
  • 150-200 g krewetek
  • 200 g makaronu chow mein lub np ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki sosy rybnego
  • 1,5  litra wywaru z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki zmielonego szafranu
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • sól
  • limonka do przybrania

Przygotowanie:

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W garnku rozgrzej olej.  Dodaj cebulki i smaż aż nabiorą brązowego koloru, dodaj czosnek, pastę curry, przyprawę curry, kolendrę i szafran i intesywnie mieszaj przez 30 sekund.  Dodaj wywar i  zagotuj. Po 3 minutach dodaj mleczko kokosowe, sos rybny i cukier, szpinak i groszek  i zagotuj ponownie. Po 5 minutach dodaj kurczaka, krewetki i świeżą kolendrę  i pogotuj jeszcze przez 3 minuty.

Do salaterek rozłóż makaron i po nabierce zupy :) Można posypać świeżą dymką.

2 thoughts on “Tajska zupa z krewetkami i kokosem”

  1. Czy tego kurczaka trzeba jakos specjalnie przygotowywac przed wrzuceniem do zupy ? Chodzi mi o to czy wrzucac go surowego czy wczesniej go ugotowac w innym garnku badz podsmazyc , bo 3 minuty to chyba troche malo zeby kurczak byl okej.:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *